felelos gasztrohosJúlius 3-a a nemzetközi Műanyagzacskómentes Világnap, és ebből az alkalom már sokadik éve júliusban folyik a legtöbb kampány a műanyagmentes életmód elterjesztése érdekében, így július a MŰANYAGMENTES hónap.

Orgona ága, barackfa virága.🌸
Öltözzetek új ruhába,👗
anyák👩‍👧‍👦 napja hajnalára,
illatosan!
Zúgja az erdő🌳, susogja a szellő.🌬
Üzenik az ágak, lombok🌿:
légy te mindig nagyon boldog,☺️
Édesanyám!🥰
 
Május havába léptünk. Május 1. a munka ünnepe és Anyák napja is egyben idén.
Május elsejét, a munka ünnepét 1882 óta ünnepeljük. Ez a nap a szerelem ünnepe is egyúttal, hiszen a legények ekkor állítanak májusfát azoknak a leányoknak, akinek udvarolnak. Május elseje katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére.
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó «anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.”1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.- https://hu.wikipedia.org/wiki/Anyák_napja
 
Tudjuk, hogy az anyaság az egyik legszebb „munka”, hivatás, és jópáran vannak, akik gyermekeik felnevelését főállásban végzik. Az (édes)anya, legfőbb célja, vágya, hogy gyermeke egészséges és boldog legyen, és egészséges, boldog felnőtt váljon belőle. Szereti, táplálja és neveli gyermekét legjobb tudása szerint. Így a két ünnep össze is kapcsolódott.
Ünnepeljük az édesanyákat, a kismamákat és a nagymamákat/dédnagymamákat. Ajándékot készítünk és adunk. De mi is a legszebb ajándék? A szeretet! Mit kívánunk? Erőt, egészséget, boldogságot. Erő, egészség és boldogság egybefonódik, és mi magunk is sokat tehetünk érte. Sokan vagyunk édesanyák és gyermekek is egyben. Ajándékot adunk és kapunk.
Hogyan tudnak Önök anyaként és/vagy gyermekként erőt, egészséget, boldogságot adni? Egészséges életmóddal, egészségneveléssel. Egészségfejlesztési Irodánk ebben tud segíteni Önöknek, forduljanak hozzánk bizalommal!
 
Az interneten is elérhető sok hasznos oldal, kiváló szakember, akiktől sokat tanulhatunk a témában. Lássunk néhányat táplálkozás témakörben:
- nagymamáknak, dédiknek 60 év felett: https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/
 
💐 Anyák napja alkalmából hiánypótló élelmiszerbiztosági kiadvánnyal köszönti a kismamákat a NÉBIH. https://portal.nebih.gov.hu/-/anyak-napja-alkalmabol-hianypotlo-elelmiszerbiztonsagi-kiadvannyal-koszonti-a-kismamakat-a-nebih

Május a vérnyomásmérés hónapja!⚖🩺🌡
 
Az Egészségügyi Világszervezet minden év május 17-re hirdeti meg a Hypertonia Világnapját, a Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga pedig mozgalmat hirdetett 2022. májusára, mely idén is kiegészül egy egész hónap vérnyomásmérési programmal. A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált hypertonia veszélyeire, kellő időben történő felismerésére és megelőzésére. A 3,5 millió hypertoniás beteg miatt Magyarország is jelentkezett a mozgalomba, melynek során, olyan egyéneknél történik adatlap kitöltés és vérnyomásmérés, akiknek egy éven belül nem mérték meg a vérnyomását. Így májusban receptjeimmel én is a magas vérnyomás megelőzését fogom „támogatni”!
 
Receptsorozatunkban én is Anyák napjára készültem, a két mamát leptem meg vele. Mindkettő magasvérnyomásban szenved, így csökkentettem a sótartalmat és mellé szezonális salátát készítettem, de a túrós pogi gyümölccsel is fincsi. Májusban szezonális zöldségeink közül fejessalátát, zöldhagymát, hónapos retket, sárgarépát, fokhagymát és zöldfűszereket ( friss koriander és szárított bazsalikom) használtam fel. Kétféle öntettel: fokhagymás joghurtos és kapros-balzsamecetes, pici olívaolajjal. Szezonális zöldségeim nagy részét Rózsi mamitól kapom, mert nagyon szeret kertészkedni!♡ Először egy teljeskiőrlésű kiflit készítettem, melyre a neten bukkantam, és szuper lett, de tényleg! Mintha pékségben vettem volna. Mivel élesztős, készítettem egy túrós pogácsát is, ami nem terheli meg annyira az emésztést. A kifli minimális zsiradékot tartalmaz, a pogácsa a túró mellett vajjal készült 1/5-nyi mennyiségben, így magasabb a zsiradéktartalma, ami állati eredetű (bár ha margarinnal készítjük, akkor növényi is). Fehérjetartalomban –bármennyire is hihetetlen- a kifli nyert, mert hiába a túró, mint értékes állati fehérjeforrás, a teljeskiőrlésű liszteknek -főleg a tönköly és zablisztnek- is magas a fehérjetartalma, bár az növényi eredetű, a búzasikér pedig tiszta fehérje. Plusz egy kis tejet is tartalmaz, és így már érthető a picivel magasabb fehérjetartalom. Szénhidráttartalma a kiflinek magasabb valamennyivel, mert a pogácsánál a túró lényegesen kevesebb szénhidrátot tartalmaz a gabonafélékhez képest. Ezt a tulajdonságát „használjuk ki” több recept szénhidráttartalmának csökkentésében is, például „pizzatésztánál”.
Összegezve: láthatjuk, hogy energiatartalomban minimális különbség van a két étel között, de a kiflit a salátán kívül azért ajánlott kiegészíteni vagy egy kis állati fehérjével (pl. zsírszegény sajt vagy hús, tojás), vagy komplettálni kis csicseriborsó- vagy babkrémmel, avokádókrémmel, mogyoróvajjal, magvakkal és diófélékkel. A túrós pogi egy kis zöldségfélével kiegészítve pedig akár önálló étkezés is lehet. A lényeg: TARTSUNK MÉRTÉKET!
 
 

husvet
Gyermekkoromnak szép emléke,
Köszöntelek, húsvét vasárnap!
Száll a szívemre égi béke
Ünnepén a Feltámadásnak. /Benedek Elek/
 
Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadását ünnepli. Húsvétkor ér véget a 40 napig tartó böjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is. A húsvéti szertartásokhoz tartozik az étel megszentelése is. Régi hagyományoknak megfelelően kalácsra, főtt tojásra, bárányhúsra és egyéb húsfélékre, borra, tormára szokás kérni Isten áldását, melyek mindegyike valamilyen módon az utolsó vacsora vagy a húsvét és a feltámadás jelképeivé váltak. A néphit mágikus erőt is tulajdonít a megszentelt ételnek. Húsvéti szokásokhoz tartozik a tojásfestés is. A tojásfestés és ajándékozása ősidőkre nyúlik vissza, pogány hagyomány volt és csak később fonódott össze a húsvéti ünnepkörrel. A legenda szerint Ostara, a germán istennő különleges madara színes tojásokat tojt. Egy nap az istennő a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta a madarat, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat. Már a kezdetekben is nagy jelentőséget tulajdonítottak a tojásnak és termékenységi szimbólumként tartották számon. A kínaiak már több ezer évvel ezelőtt is pirosra színeztek tojásokat, hogy a Nap iránti tiszteletüket fejezzék ki általuk. Az ókori Perzsia, Egyiptom és Róma területén pedig a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott ünnepségek legfontosabb ételeinek elkészítéséhez használták a tojást, szimbolizálva a természet erőinek újraéledését. A kereszténységtől a sírjából feltámadó Krisztust szimbolizálta. Emiatt a húsvéti tojás piros színű, hagyomány szerint Jézus vérét szimbolizálva. Régebben jelzésértékkel is bírt, ha a lány piros tojást adott a fiúnak. Azt jelentette, hogy fogadja az udvarlását, a zöld tojás az elutasítással volt egyenlő. Napjainkban is jó szórakozás a családnak, gyerekeknek a tojások festése, díszítése. Sok lehetőség van, a régi hagyományostól a modernebb technikákig, a mesterséges színezőktől a természetes színezésig (pl.hagymahéj, cékla, lilakáposzta, kurkuma). Színes húsvéti ötletek itt találhatók.
 
Az egészséges táplálkozás is magában foglalja a színeket. Egy előző táplálkozási ajánlás a szivárvány volt (a piramis mellett), most pedig jelmondattá vált: Együnk szivárványt - "Eat the rainbow!", Együnk színeket, Legyen szivárvány a tányérunkon. És itt nem az ételfestékkel színezett ételekről, élelmiszerekről van szó! Ajánlott, hogy tányérunk fele tartalmazzon zöldség-főzelékféléket és gyümölcsöket, naponta 5x, összesen 500 g mennyiségben. Igen, a színek természetes forrásai a zöldségek és gyümölcsök. A bennük lévő színanyagok, fitokemikáliák adják gyönyörű színüket, és emellett védik, erősítik a növényt a különböző betegségekkel szemben. A tudomány már jó ideje kutatja és tudja, hogy ezek a növényi „hatóanyagok”, bioaktív vegyületek az emberi szervezetnek is segítői, gyógyítói. Most, a kialakult járványhelyzetben rendkívül fontos egészségünk védelme, immunrendszerünk hatékonysága, és ebben a zöldség,-főzelékfélék és a gyümölcsök kiemelt jelentőségűek!
5 színcsoportot különböztetünk meg: a piros/vörös, a kék/lila, a sárga/narancs, a zöld, és a barna/fehér. Mindegyik színanyag másért felel, másban erősít, véd. Nézzük:
 
PIROS/Vörös 🍎🍅🍒🍓🍑
A piros zöldségek és gyümölcsök színét egy természetes növényi pigment, a likopin adja. A likopin egy erőteljes antioxidáns, mely segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát, és egészségesen tartja szívünket. Ide tartoznak: paradicsom, pirospaprika, eper, rebarbara, cseresznye, meggy, vörös szőlő, málna, görögdinnye, piros alma.
 
KÉK/Lila 🍇🍆🍇🍆
A megkülönböztető színt az antocianin növényi pigment adja. Az antocianinnak szintén antioxidáns tulajdonságai vannak, mellyel védi a sejteket a károsodásoktól, és segít csökkenteni a rák, a stroke és a szívbetegségek kockázatát. Ide tartoznak: cékla, lilakáposzta, padlizsán, feketeszeder, áfonya, szilva, lila szőlő, lilahagyma.
 
NARANCS/Sárga 🥭🍊🍋🍌🥕🌽
A sárga színt a karotinoidok adják. A legismertebb karotinoid a bétakarotin, megtalálható az édesburgonyában, sárgarépában, sütőtökben. A szervezetben átalakul A-vitaminná, mely segít a szem és a nyálkahártya egészségének fenntartásában. Egy másik karotinoid a lutein, mely a szemben raktározódik, és védő szerepe van a szürkehályog és a korral összefüggő makula degeneráció kialakulásában, melyek vakságot okoznak. Ide tartoznak még: sárgadinnye, citrom, sütőtök, ananász, mangó, kukorica, őszibarack, nektarin, sárgabarack, grapefruit.
 
Zöld 🍏🥒🥬🥦🥑🥝🍐
A zöld zöldségfélék széles skáláját tartalmazzák a fitokémikáliáknak, mint a karotinoidok, indolok és szaponinok, melyek daganatellenes hatásúak. Zöld levélzöldségek, mint a spenót, a brokkoli, kiemelkedő folsavforrások is. Ide tartoznak még: spárga, avokádó, zöldborsó, zöldalma, szőlő, kivi, saláta, káposzta, zeller, uborka, zöldpaprika, zöldbab, lime.
 
BARNA/Fehér 🧄🥜🍌🥔🧅🌰
A fehér gyümölcsök és zöldségek széles skáláját tartalmazzák az egészségtámogató fitokemikáliáknak, mint pl. az allicin (fokhagymában). Antivirális és antibakteriális tulajdonságait szinte mindenki ismeri. A fehér csoport számos tagja, mint a banán és a burgonya, kiváló káliumforrások. Ide tartoznak még: karfiol, gomba, Bosc kobak körte, datolya, hagyma, gyömbér, petrezselyemgyökér, fehér barack, fehérbab.
A gyerekekkel is könnyebb megértetni, és játékos formában megtanítani a változatos, zöldség-gyümölcs dominanciájú étkezést, ha például készítünk otthon egy saját zöldség-gyümölcsszivárvány posztert. Így ahányszor eszik valamilyen színű zöldséget/gyümölcsöt, akkor felrakhat egy olyan színű matricát, hűtőmágnest a szivárványra. Látni fogja, hogy milyen színeket kell még gyűjtenie. De jó ötlet az is, hogy a tányérján válogatja össze a szivárvány színeit, például egy gyümölcssalátában lesz piros, sárga és zöld alma, banán és egy kis áfonya, akár mirelit formában. A finomfőzelék is jó példája a szivárványnak: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó, karalábé. Legyünk kreatívak! Forrás: https://nutritionaustralia.org/fact-sheets/eat-a-rainbow/
 
Összegzésként:
Törekedjünk arra, hogy minél többféle színű étel kerüljön a tányérra, és a nap folyamán is együnk minden színből.
Persze szem előtt tartva a szezonalitást- mindig az évszaknak megfelelően válasszunk! Ebben segít nekünk két honlap:
 
És egy bónusz:
Tippek a dietetikustól- Mit együnk tavasszal? https://www.youtube.com/watch?v=fBm-x0SknO4

Önök szerint fontos az egészségmegőrzésről, az egészségvédelemről ennyit beszélni?

„AZ EGÉSZSÉG NEM MINDEN, DE AZ EGÉSZSÉG NÉLKÜL MINDEN SEMMI.” Arthur Schopenhauer

Tudják, hogy mi is az egészség pontos megfogalmazása?

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. WHO

Az egészség dimenziói:

-        biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,

-        lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,

-        mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,

-        emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,

-        szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.

Ehhez még hozzájön élőhelyünk, vagyis jövőnk épsége és biztonsága:

„Ha Földünk beteg és szennyezett, az emberek sem lehetnek egészségesek. Ahhoz, hogy magunkat meggyógyítsuk, előbb bolygónkat kell meggyógyítanunk.” Bobby McLeod

A Föld napját (április 22.) világszerte azért rendezik meg, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg, és mára az egyik legnagyobb környezeti megmozdulássá vált, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

GONDOLKODJ GLOBÁLISAN, CSELEKEDJ LOKÁLISAN

„Sajnos sokan nem veszik komolyan a problémát, vagy azt hiszik, hogy felesleges változtatni a szokásainkon, hisz az úgysem számít, de ez ❎ nem igaz! ❗️ Minden környezettudatos cselekedet fontos! 💙💚 Egy ember cselekedete is számít, és ha ez a példa ragadós, a kisebb, nagyobb közösségek, lakóhelyek, városok, és így tovább, kezdenek egyre több mindent megvalósítani, annál előbbre jutunk. 21 dolog, amit megtehetsz, hogy legyen XXII. század is ezen a bolygón. 🌍 Kicsit erős szavak, de végül is igaz. Mondjuk elsőként az is jó lenne, ha ezt az évszázadot túlélnénk, vagyis a Föld minket."Youteefool 

https://www.dietaajanlas.hu/mit-tehetunk-a-foldert-nem-csak-a-fold-napjan/

Az élelmiszerpazarlás csökkentésében mindenkinek van szerepe! Ez elengedhetetlen a klímaváltozás mérsékléséhez és hatékonyabbá teszi az élelmiszertermelést. https://www.facebook.com/merokanal.hu/posts/3135438760030258

Mit tehetünk azért, hogy a munkahelyünk is zöld legyen? Hogyan lehetünk környezettudatosak a munkahelyünkön? https://www.facebook.com/watch/?v=399046488438048

Fenntarthatóság a táplálkozásban, szélsőségek nélkül: https://www.facebook.com/antalemesedietetikus/posts/547176366766739

AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉHEZ TUDATOSSÁG, ODAFIGYELÉS ÉS IDŐ SZÜKSÉGES!

Talán érthető, hogy fontos beszélnünk az egészségünkről, a jövőnkről! Így fontos az egészségmegőrzés egyik alappillérének számító táplálkozásról is beszélnünk, mely szervezetünk biológiai egészségén túl hatással van mind a fizikai, mind a szellemi erőnlétünkre is. De kihez forduljunk, kinek higgyünk? https://www.facebook.com/antalemesedietetikus/posts/545918800225829

És egy kis összefoglaló:

EGYENSÚLY-MÉRTÉKLETESSÉG-RENDSZERESSÉG - Mi kerüljön naponta a tányérunkra?

Az egészséges életmód egyre nagyobb teret hódít, és egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy tenni az egészségünkért, megelőzni a betegségeket könnyebb, mint a kialakult problémát kezelni. Ez az egészségtudatos magatartás, a tudatos egészségszemlélet, mely segít a jobb életminőség elérésében, illetve az egészségben eltöltött évek számának növelésében.

Táplálkozásunk- az életmód részeként- alapvetően meghatározza, befolyásolja nemcsak a közérzetet, de hosszú távon az egészségi állapotot is.

A táplálkozással összefüggő nem fertőző megbetegedések- főként a krónikus megbetegedések, mint pl. az elhízás, a cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az agyi katasztrófák (stroke) és a daganatos megbetegedések bizonyos típusai - aránya világszerte, és hazánkban is emelkedő tendenciát mutat. Magyarország  Európában az első, a világon a 4. legelhízottabb/túlsúlyos állam a felnőtt lakosságot tekintve. Közel 2,5 millió embert érint a szénhidrát anyagcserezavar valamilyen formája.

Az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások kialakulása már kora gyermekkorban megkezdődik és káros hatásainak nyomai már óvodás és kisiskolás korban kimutathatók. A túlsúly gyakorisága náluk meghaladja a 20%-ot. Az 1-5 éves túlsúlyos gyermekek több mint egynegyede, a 3-9 éves túlsúlyos gyermekek több mint egyharmada, a 10-13 éves túlsúlyos/elhízott gyermekek több mint 80 %-a felnőttkorában is túlsúlyos/elhízott lesz.

Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos, energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat), és az energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványianyagokat és nyomelemeket). A megfelelő mennyiség és minőség korosztályonként változó.

A fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai- azon belül is a táplálás- hatással vannak a későbbi életkorok egészségi állapotára. A magzat fejlődése függ az anya étrendjétől, már a babatervezéstől kezdődően. Az első 6 hónapban az anyatej az elsődleges táplálékforrás a csecsemő számára. A hozzátáplálás során már fontos kialakítani a gyermek egészséges étkezési szokásait. A kisdedeknek 1 éves kor felett még eltérő mennyiségű és összetételű tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. A felnőttek ízlése szerint fűszerezett, sózott és cukrozott ételek még megterhelik az emésztőrendszerüket.

Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Ezért fontos a helyes szülői minta.

Iskolás korra tehető az egyéni életmód, azon belül is a saját táplálkozási szokások kialakulása. A korai életévekben fogyasztott táplálék minősége hatással van a testösszetételre, a fizikai és kognitív állapotra felnőttkorban is.

Az egészséges táplálkozás ezáltal egy hosszútávú, összetett prevenciós programként is felfogható.

Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Egészségünk szempontjából minden, amit eszünk és iszunk, számít. A megfelelően összeállított étrend egészségessé tesz most és a jövőre vonatkozóan is. A cél a változatosság és a mértékletesség. Kis lépésekben próbáljunk meg változtatni szokásainkon. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz sok út vezet, és mindenki megtalálhatja a sajátját. Ehhez nyújt segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által összeállított legújabb magyar táplálkozási ajánlás, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges lakosságnak szánt útmutató megmutatja, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszercsoportoknak, milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie. Az OKOSTÁNYÉR® egyrészt felnőttekre, másrészt a 6-17 éves korcsoportra fogalmazza meg az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit.

Ajánlott naponta 500 g zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztani, a teljesértékű gabonaféléket előnyben részesíteni, növényi magvakat, hüvelyeseket rendszeresen fogyasztani, mérsékelni a cukor, zsiradék és só használatát. Étkezzünk naponta 4-5-ször (3fő- és 2 kisétkezés), igyunk 8 pohár folyadékot, lehetőleg víz formájában, mérsékeljük a koffein- és alkoholfogyasztást, törekedjünk az egészséges testsúly fenntartására.

Hisszük, hogy mindenki táplálkozhat egészségesen!

Egészségfejlesztési Irodánk ebben tud segíteni Önöknek, keressenek bennünket!

Címünk: Pannónia u.56., Telefon: 0670/4910995, Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ajánlott oldalak: 

okostanyer.hu

mdosz.hu

eufig.org

"Képzeljünk el újra egy olyan világot, ahol a tiszta levegő, a víz és az étel mindenki számára elérhető."

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.