Önök szerint fontos az egészségmegőrzésről, az egészségvédelemről ennyit beszélni?

„AZ EGÉSZSÉG NEM MINDEN, DE AZ EGÉSZSÉG NÉLKÜL MINDEN SEMMI.” Arthur Schopenhauer

Tudják, hogy mi is az egészség pontos megfogalmazása?

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. WHO

Az egészség dimenziói:

-        biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,

-        lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,

-        mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,

-        emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,

-        szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.

Ehhez még hozzájön élőhelyünk, vagyis jövőnk épsége és biztonsága:

„Ha Földünk beteg és szennyezett, az emberek sem lehetnek egészségesek. Ahhoz, hogy magunkat meggyógyítsuk, előbb bolygónkat kell meggyógyítanunk.” Bobby McLeod

A Föld napját (április 22.) világszerte azért rendezik meg, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg, és mára az egyik legnagyobb környezeti megmozdulássá vált, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

GONDOLKODJ GLOBÁLISAN, CSELEKEDJ LOKÁLISAN

„Sajnos sokan nem veszik komolyan a problémát, vagy azt hiszik, hogy felesleges változtatni a szokásainkon, hisz az úgysem számít, de ez ❎ nem igaz! ❗️ Minden környezettudatos cselekedet fontos! 💙💚 Egy ember cselekedete is számít, és ha ez a példa ragadós, a kisebb, nagyobb közösségek, lakóhelyek, városok, és így tovább, kezdenek egyre több mindent megvalósítani, annál előbbre jutunk. 21 dolog, amit megtehetsz, hogy legyen XXII. század is ezen a bolygón. 🌍 Kicsit erős szavak, de végül is igaz. Mondjuk elsőként az is jó lenne, ha ezt az évszázadot túlélnénk, vagyis a Föld minket."Youteefool 

https://www.dietaajanlas.hu/mit-tehetunk-a-foldert-nem-csak-a-fold-napjan/

Az élelmiszerpazarlás csökkentésében mindenkinek van szerepe! Ez elengedhetetlen a klímaváltozás mérsékléséhez és hatékonyabbá teszi az élelmiszertermelést. https://www.facebook.com/merokanal.hu/posts/3135438760030258

Mit tehetünk azért, hogy a munkahelyünk is zöld legyen? Hogyan lehetünk környezettudatosak a munkahelyünkön? https://www.facebook.com/watch/?v=399046488438048

Fenntarthatóság a táplálkozásban, szélsőségek nélkül: https://www.facebook.com/antalemesedietetikus/posts/547176366766739

AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉHEZ TUDATOSSÁG, ODAFIGYELÉS ÉS IDŐ SZÜKSÉGES!

Talán érthető, hogy fontos beszélnünk az egészségünkről, a jövőnkről! Így fontos az egészségmegőrzés egyik alappillérének számító táplálkozásról is beszélnünk, mely szervezetünk biológiai egészségén túl hatással van mind a fizikai, mind a szellemi erőnlétünkre is. De kihez forduljunk, kinek higgyünk? https://www.facebook.com/antalemesedietetikus/posts/545918800225829

És egy kis összefoglaló:

EGYENSÚLY-MÉRTÉKLETESSÉG-RENDSZERESSÉG - Mi kerüljön naponta a tányérunkra?

Az egészséges életmód egyre nagyobb teret hódít, és egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy tenni az egészségünkért, megelőzni a betegségeket könnyebb, mint a kialakult problémát kezelni. Ez az egészségtudatos magatartás, a tudatos egészségszemlélet, mely segít a jobb életminőség elérésében, illetve az egészségben eltöltött évek számának növelésében.

Táplálkozásunk- az életmód részeként- alapvetően meghatározza, befolyásolja nemcsak a közérzetet, de hosszú távon az egészségi állapotot is.

A táplálkozással összefüggő nem fertőző megbetegedések- főként a krónikus megbetegedések, mint pl. az elhízás, a cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az agyi katasztrófák (stroke) és a daganatos megbetegedések bizonyos típusai - aránya világszerte, és hazánkban is emelkedő tendenciát mutat. Magyarország  Európában az első, a világon a 4. legelhízottabb/túlsúlyos állam a felnőtt lakosságot tekintve. Közel 2,5 millió embert érint a szénhidrát anyagcserezavar valamilyen formája.

Az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások kialakulása már kora gyermekkorban megkezdődik és káros hatásainak nyomai már óvodás és kisiskolás korban kimutathatók. A túlsúly gyakorisága náluk meghaladja a 20%-ot. Az 1-5 éves túlsúlyos gyermekek több mint egynegyede, a 3-9 éves túlsúlyos gyermekek több mint egyharmada, a 10-13 éves túlsúlyos/elhízott gyermekek több mint 80 %-a felnőttkorában is túlsúlyos/elhízott lesz.

Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos, energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat), és az energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványianyagokat és nyomelemeket). A megfelelő mennyiség és minőség korosztályonként változó.

A fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai- azon belül is a táplálás- hatással vannak a későbbi életkorok egészségi állapotára. A magzat fejlődése függ az anya étrendjétől, már a babatervezéstől kezdődően. Az első 6 hónapban az anyatej az elsődleges táplálékforrás a csecsemő számára. A hozzátáplálás során már fontos kialakítani a gyermek egészséges étkezési szokásait. A kisdedeknek 1 éves kor felett még eltérő mennyiségű és összetételű tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. A felnőttek ízlése szerint fűszerezett, sózott és cukrozott ételek még megterhelik az emésztőrendszerüket.

Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Ezért fontos a helyes szülői minta.

Iskolás korra tehető az egyéni életmód, azon belül is a saját táplálkozási szokások kialakulása. A korai életévekben fogyasztott táplálék minősége hatással van a testösszetételre, a fizikai és kognitív állapotra felnőttkorban is.

Az egészséges táplálkozás ezáltal egy hosszútávú, összetett prevenciós programként is felfogható.

Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Egészségünk szempontjából minden, amit eszünk és iszunk, számít. A megfelelően összeállított étrend egészségessé tesz most és a jövőre vonatkozóan is. A cél a változatosság és a mértékletesség. Kis lépésekben próbáljunk meg változtatni szokásainkon. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz sok út vezet, és mindenki megtalálhatja a sajátját. Ehhez nyújt segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által összeállított legújabb magyar táplálkozási ajánlás, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges lakosságnak szánt útmutató megmutatja, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszercsoportoknak, milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie. Az OKOSTÁNYÉR® egyrészt felnőttekre, másrészt a 6-17 éves korcsoportra fogalmazza meg az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit.

Ajánlott naponta 500 g zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztani, a teljesértékű gabonaféléket előnyben részesíteni, növényi magvakat, hüvelyeseket rendszeresen fogyasztani, mérsékelni a cukor, zsiradék és só használatát. Étkezzünk naponta 4-5-ször (3fő- és 2 kisétkezés), igyunk 8 pohár folyadékot, lehetőleg víz formájában, mérsékeljük a koffein- és alkoholfogyasztást, törekedjünk az egészséges testsúly fenntartására.

Hisszük, hogy mindenki táplálkozhat egészségesen!

Egészségfejlesztési Irodánk ebben tud segíteni Önöknek, keressenek bennünket!

Címünk: Pannónia u.56., Telefon: 0670/4910995, Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ajánlott oldalak: 

okostanyer.hu

mdosz.hu

eufig.org

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.