Október 16. az élelmezési világnap. 🌏 A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) 1979-ben Rómában ülésező konferenciáján Romány Pál magyar mezőgazdasági miniszter határozati javaslata alapján nyilvánította október 16-át élelmezési világnapnak, ezzel emléket állítva a szervezet 1945-ös megalakulásának. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés felszámolására, hogy mindenkinek jusson elég biztonságos és tápláló élelmiszer, és összefogásra ösztönözzön.

“A napjainkban zajló globális válságok, a szűnni nem akaró világjárvány, a konfliktusok, a klímaváltozás, az infláció és a nemzetközi feszültségek mind komoly hatással vannak az élelmiszerbiztonságra. Világszerte több mint 800 millió ember éhezik, számuk meredeken emelkedik, így minden eddiginél nagyobb szükség van a kormányok, cégek, civil szervezetek összefogására, valamint a lakosság tudatosságára és támogatására. A világ lakosságának csaknem 40 százaléka nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást. Itt az idő, hogy ezen közösen változtassunk!” Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese

“Sajnos a bolygónkon megtermelt élelmiszer 31 százaléka a kukába kerül vagy más módon vész kárba – nagyrészt a háztartásokban. Pedig előre megtervezett vásárlással illetve a helyes élelmiszertárolással rengeteg étel menthető meg a megromlástól. Az Élelmiszerbank idén már több mint hat millió kiló feleslegessé vált, lejáratközeli vagy éppen csomagolási hibás élelmiszert mentett a kereskedelmi és gyártói szektorból, hogy azok ne a hulladékmegsemmisítőbe, hanem rászoruló emberekhez kerüljenek.” Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető alelnöke

 Az élelmiszer érték, pazarlásának megelőzése pedig nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is. Erre is gondolunk az élelmezési világnapon. Az élelmiszerbiztonságért bárki tehet a saját környezetében is. Például azzal, ha tudatos döntésekkel támogatja az élelmezési problémák felszámolását, helyi és szezonális alapanyagokat vásárol, valamint előnyben részesíti a kevesebb csomagolást igénylő termékeket.

Mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel és konkrét adományozással ünneplik a napot; Magyarországon például minden évben adománykonvoj indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében, idén 17. alkalommal. A kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a kormányzati, vállalati és civil szféra, valamint a lakosság figyelmét az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondokra. Az adománykonvoj idén mintegy 60 tonna tartós élelmiszert szállított, többek között konzerveket, tartós tejet, margarint, zabkását, zabtejet, savanyú uborkát, száraz szalámit, tésztát és üdítőket. A százmillió forint értékű szállítmány végül az Élelmiszerbank XVII. kerületi központi raktárába kerül, ahol több mint 35 ezer élelmiszercsomag készül belőle rászorulók számára.

A világnap idei mottója, “senkit nem hagyunk hátra” is azt hangsúlyozza, hogy a fenntarthatóbb közös jövő alapjait csak együtt tudjuk lefektetni. Nézzék meg az erre az alkalomra készített videót: https://www.youtube.com/watch?v=hPCLygGJS_Q

Honlapunkon és FB oldalunkon is találnak ötleteket, lehetőségeket a fenntarthatóbb, felelős táplálkozásról, az élelmiszerhulladék csökkentéséhez. Hoztam most egy maradékmentesítő ötletet.

Kis adag maradék húsleves kiegészítésére másnap a burgonya főzővizét használtam fel. Adtam hozzá pici szárított tárkonyt és borsikafüvet, és sok friss petrezselyemzöldet. Főztem bele még egy kis tésztát is. Lehet jó zöldségesre is készíteni.

Ugyancsak október 16-án van a KENYÉR VILÁGNAPJA is, szorosan kapcsolódva az élelmezési világnaphoz, hiszen a kenyér a világ egyik legfontosabb élelmezési cikke, mely energiát és létfontosságú tápanyagokat biztosít szervezetünknek. A világ minden részén fogyasztják különböző formában. Összetevői a liszt, a  víz, a kovász/élesztő (de van kovásztalan kenyér), a só. A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött a világnapról, melynek  célja, hogy bemutassa a kenyér jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

A kenyér az egyik legjelentősebb szénhidrátforrásunk, melynél törekedjünk, hogy teljesértékű legyen, vagyis a teljes gabonaszemet is tartalmazza, ezzel hozzájárulva a magasabb  rost-, vitamin-, és ásványianyagbevitelhez. Annál értékesebb, minél nagyobb arányban tartalmazza a teljesértékű, teljeskiőrlésű gabonát. Még kedvezőbb az összetétele, ha többféle gabonát, álgabonát, magvakat, esetleg egyéb összetevőket, pl. útifűmaghéjat, sörélesztőpelyhet, olívaolajat, zöldfűszereket, hagymát, aszalt paradicsomot, olívabogyót, bambuszrostot is tartalmaz. Lehetőleg készüljön hagyományos eljárással, azaz kovásszal, mint nagyanyáink idejében. Ma már sok pékségben visszatérnek ehhez a 100 évvel ezelőtti módszerhez: 24-48 óráig érlelik, nem tesznek bele adalékanyagokat. Ennek nagy előnye, hogy a baktériumok maguk kezdik lebontani a szénhidrátot és a glutént, így mire megesszük a kenyeret vagy a pékárut, sokkal könnyebben emészthető lesz. A kézműves kenyeret annak is érdemes kipróbálnia, aki a "gyorskenyerektől" esetleg puffad. De azért csodát ne várjunk, mert nem lesz gluténmentes, sem lassabban felszívódó vagy alacsonyabb szénhidráttartalmú. Erről részletesebben itt olvashatnak:https://alimento.hu/kovasz/?fbclid=IwAR2-7L7EXCQfPnvcAaHvwHaLeXNcjAPDS-BT-85ZRliz6kFTuG5EAG7rS2U

Az, hogy milyen kenyérrel van dolgunk, ideális esetben kiderül a címkéből vagy a csomagolásról – bár néha a címke nagyon kicsi, nehezen olvasható vagy nem is elérhető. Hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza többek között a kenyerekre vonatkozó előírásokat. Ilyen a teljes kiőrlésű kenyér elnevezése is, mely legalább 60%-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, ezért a malátával, cikóriával színezett kenyerekkel elvileg ma már nem is találkozhatunk a polcokon, pékségekben, de a valóságban sajnos igen. Sok minden kiderül, ha megtapogatjuk (papírzacskóval, vagy a csomagoláson keresztül), megemeljük a kenyeret. A teljes kiőrlésű kenyér ugyanis tömörebb, vaskosabb, azonos méret mellett nehezebb, mint a fehér vagy a félbarna kenyér. Nagyon jó kenyerekkel is találkozhatunk a boltokban, pékségekben, melyek megfelelnek legszigorúbb elvárásainknak is, nézzünk jól körül, próbáljunk ki több félét is.

Egy szuper összefoglaló- https://ujeper.hu/wordpress/a-kenyer/ és videó - https://ujeper.hu/wordpress/wp-content/uploads/2022/10/a-KENYER-3.mp4.

Otthon is egyre többen sütnek kenyeret. Olcsóbb és hazai. Sokféle bevált recepttel találkozhatnak, vannak nem túl bonyolultak hosszabb érlelési idővel, és vannak a legegyszerűbb-leggyorsabb kenyérsütős változatok is. Honlapunk receptgyűjteményében is találnak párat. 

 Források, érdekességek:

-        https://trademagazin.hu/hu/iden-is-adomanykonvoj-hivta-fel-a-figyelmet-az-elelmezesi-vilagnapra/

-        vászonzsákoslány videó: https://www.youtube.com/watch?v=bastuXQ1mYY

-        Reményik Sándor: A mindennapi kenyér https://www.facebook.com/magyarversmondok/posts/pfbid02L5fDRBNq55Rr3B98UGMGCELVHQFzYvy5H7wq5iMP4A847B6meo5AWV8ZPQFXEZeMl

Október 6-án volt a tészta világnapja, hivatalosan a noodle day. A noodle elméletileg az ázsiai tésztát, a pasta az európai tésztát jelöli. Mintegy 500 tésztaforma létezik és legalább 1400 különböző néven emlegetjük. Bár minden nap használjuk és szinte el sem tudnánk képzelni az életünket tészta és tésztás ételek nélkül- mégis roppant keveset tudunk róla. Kevesen tudják azt, hogy a tészta története nem túl régi és egyáltalán nem nyúlik vissza az ősidőkbe. Leginkább az „újkor” találmányának mondható. Arról senki nem tud ki volt az, aki az első tésztát elkészítette. Sok mendemonda kering a téma körül. Leginkább az olaszokra voksolnánk, hiszen náluk a tészta kultusz komoly hagyományokkal bír, de sokan esküsznek a kínai gyökerekre. Sőt némely tanulmány alapján még az ősi Etruszk társadalom fejlesztette ki. Az első feljegyzések, amit a témában találtak I.e. 1100-ra nyúlnak vissza, mégpedig Kínához köthetően. Olaszországba i.e. 400 körül lett fellelhető Olaszországba ahol viszont népi eledellé avanzsálódott.
teszta
 
1998-óta ünnepeljük meg a tésztát és meg is érdemli. Nem csoda, hogy az Egyesült Államokban világnapot szentelnek neki. Olyan alapvető élelmiszerré vált, ami az egész világon megoldást jelent az étkezésre. A tészta nap leginkább az 1995-ben megrendezett első nemzetközi tészta kongresszus megünnepléséről ered. A világnap nemcsak a tészta, hanem a tészta fogyasztók jeles ünnepe is. Célja pedig az az egyértelműség, hogy a tészta minden idők legsikeresebb élelmiszere. A világ minden táján fogyasztják, megszámlálhatatlan formában és kétségtelenül az emberiség egyik leglényegesebb alapanyaga.
 
A tészta az az étel, amivel nem lehet tévedni. Minden egyes korosztály számára jó választás, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik. A vele készült ételek rendkívül szerteágazóak és szinte minden egyéb alapanyaghoz passzolnak. Az elkészítési módok sokasága, a variálhatóság tette ezt az alapanyagot olyan sikeressé, hogy már szinte nem is tudnánk elképzelni nélküle az életet. Lehet édesen, sósan készíteni, fogyaszthatunk hozzá zöldséget, gyümölcsöt, húst, sajtot, gombát- egyszóval univerzális táplálék.
 
Sokféle alapanyagból készíthetünk tésztát. A nálunk hagyományos búzaliszten kívül készülhet kukorica-, rizslisztből, de kölesből, hüvelyesekből (pl.csicseriborsó, vöröslencse), tönköly- és durumbúzából, zöldségfélékből, maglisztekből, túróból is akár. Készíthetjük tojással és tojás nélkül is. Lehetőleg a teljesértékű magszemekből készített változatokat válasszuk, mert magasabb rosttartalma és összetétele miatt sokkal kedvezőbb a hatása emésztésünkre, szervezetünk egészségi állapotára. Ne főzzük túl puhára, rágható, „fogkemény”- al dente legyen. A javasolt mennyiség tányérunk egy negyede, kiegészítve állati vagy növényi fehérjeforrással, bár magának a tésztának is van fehérjetartalma, ami az alapanyagok sokszínűsége miatt széles határok között mozog. És persze a fél tányérnyi zöldségféle sem hiányozhat.
 

Fenntarthatóság, környezetvédelem

 
Ökológiai lábnyoma alacsony, mivel összetevői könnyedén előállíthatóak és kevés vizet igényelnek, illetve fontos, hogy az elkészítése során, alacsony szén-dioxid kibocsátással jár. A tészta más gabonákkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel, olívaolajjal, magokkal és fűszerekkel, fűszernövényekkel elkészítve (mediterrán jelleg) igen tápláló, egészségtudatos étel, mely könnyen és gyorsan elkészíthető, kis energiaráfordítással.
Vajon a tészta beilleszthető az energiaszegény étrendbe, ha fogyni szeretnénk? A következő cikket ajánlom mindenki figyelmébe, aki száműzte a tésztaételeket étrendjéből:  https://www.facebook.com/dietetikusod/posts/pfbid031Kp1B8FJEgbZLcyDDTY8Nz9ybdQ93UExFTc9vmvfehdtPqpMf9XdmK5SZSsFU9Yyl
 
Tésztás receptjeinket keressék RECEPTTÁR-unkban!

„A szív nem bíráskodik, nem vádol, nem tesz szemrehányást, csak adni szeretne - szeretetet, gyöngédséget, megértést és elfogadást.” Balogh Béla

A Szív Világszövetségének kezdeményezésére 2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapja a Szív világnapja. A világnap célja a figyelemfelhívás:

🏃 a rendszeres testmozgásra,

🍎 az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra,

🚭 a dohányzás elhagyására,

melyek jelentősen hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez! ❤

 

"Hűvös arany szél lobog,vilagnap

leülnek a vándorok.

Kamra mélyén egér rág,

aranylik fenn a faág.

Minden aranysárga itt,

csapzott sárga zászlait

eldobni még nem meri,

hát lengeti a tengeri.” Radnóti Miklós 1941

„Őszhó hava, így nevezték a régi magyar kalendárimokban az októbert. A francia forradalmi naptárban pedig ezen időszakot a szüret hava megjelöléssel illették. Mindkettő igen kifejező és jól ragadja meg az év 10. hónapjának lényegét. Egyre rövidülnek a nappalok, bágyadtabban süt a Nap, de melengető sugarai segítenek, hogy beérlelődjön sok gyümölcsünk akár a kertben, akár az erdőn. Még számos teendő akad a földeken, itt-ott a „tengeri” is „lengeti csapzott sárga zászlait” a „hűvös arany szélben”. Nemcsak a növény-, de az állatvilág is készülődik a télre, egyesek már feltöltötték „élelmiszerraktáraikat”, készen állnak, hogy álomra hajtsák fejüket, míg mások még javában gyűjtögetnek vagy éppen a kamránk mélyén tervezik kihúzni a hideg téli hónapokat.”

Szeptember 11-ére esett a magyar dal napja, amely a magyar zene ünnepe és felhívja a figyelmet a magyar dalkincs értékeire. Fő célja a magyar zene népszerűsítése, illetve az ezzel kapcsolatos eseményeken az ismert fellépők mellett a helyi előadók, tehetségek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása. A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztiválon rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartották, tartják, és országos, határon túli rendezvénnyé vált, ugyan már nem a Sziget Fesztivál keretein belül, hanem egy teljesen különálló programként. Az erre a napra szervezett rendezvényeken a pop- és rockzene mellett dzsessz-, nép-, színházi, gyerek- és komolyzenei műsorok is megtalálhatók a programban. Idén is számos rendezvény van ehhez kapcsolódóan a fővárosban. Egy LGT számot hoztam erre az ünnepre, melyet hazánkban élő külföldiek énekelnek nekünk, magyaroknak. Nagyon meghatott!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.