❄️Szabó T. Anna: Hópihe (Adventi Kalendárium 1.)❄️
 
December van, ünnep-hónap:mecses kar
itt az ideje a hónak!
Pár pihe is elég lenne,
ide hullna tenyerembe.
Rövid a fény, gyorsan halad,
későn kel fel reggel a nap,
paplanomba gömbölyödök,
szuszmorászni, mint a sünök,
burkolózni jó melegbe,
fütyülni a fergetegre,
akarva vagy nem akarva
jót aludni betakarva.
Úgy vágyódom csupa jóra,
mint a mező puha hóra –
vár, mintha a napra várna,
paplan alatt lágy az álma.
 
ADVENT💜
 
Az advent szó a latin "adventus Domini" kifejezésre utal, ami azt jelenti: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. A keresztény ember számára advent az elcsendesedés és önvizsgálat ideje. A karácsonyvárás ideje, és egy elfeledett, hasznos szokás, a kisböjt időszaka, nem a fogyasztás ünnepe. Kisböjt – így nevezték a karácsony előtti testi-lelki megtisztulás időszakát. (Nagyböjt a húsvét előtti 40 napos böjt.) Az advent első vasárnapján kezdődő kisböjt idején eleink nem fogyasztottak zsíros ételt, húst, azokat nagy kincsként az ünnepekre tartogatták, mert tudták, jóból is árt a sok.
A 20. század közepéig élő böjti szokások szerint tájegységenként eltérően káposztás, tökös, babos, mákos, diós, almás fogások, sütemények kerültek az asztalra, és gyakran készült puliszka, krumplilángos, azaz tócsni vagy lapcsánka, dödöle és hagymás kenyérlángos, esténként alma illatozott, krumpli sült héjában a kemencepadkán…
Az ételek és tárgyak böjtje egyáltalán nem lemondás, sőt segít áttérni egy egészségesebb és fenntarthatóbb életmódra, étrendre – egymásra figyelve, testben és lélekben megújulva az ünnepre. Adventi receptjeimben én is törekszem az egyszerűségre, de szem előtt tartva az egészséget. Táplálkozási ajánlásunk, az „Okostányér” ebben is segítségünkre van: változatosság, mértékletesség, rendszeresség, szezonális és helyi alapanyagokkal.
💜Advent 1. vasárnapja van, a karácsonyt megelőző negyedik vasárnap. Ekkor kezdődik a karácsonyi ünnepkör, amely január 6-ig tart. Advent első vasárnapján gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az advent első vasárnapján gyújtott lila gyertya a hit jelképe, Ádámot és Évát szimbolizálja, hiszen nekik jövendölték először a Megváltó eljövetelét. Advent első vasárnapján a misén is lila miseruhába öltözik a pap. Az ünnepkör első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.
💜Egy szuper ADVENTI KALENDÁRIUMOT ajánlok figyelmükbe. Gasztrokalendárium. Egészségmegőrzés, egészségfejlesztés, táplálkozás témákban sok érdekes olvasmány. Schmidt Judit, alias Youteefool álmodta és készítette el:
 
adventi kalendarium💜Egy ADVENTI KALENDÁRIUM KIHÍVÁST is hoztam önöknek. „24 dolog az egészségedért”. A kihívó Antal Emese dietetikus, szociológus. Én elfogadtam! És önök, merik?!
🎅Közeleg a Mikulás! 🥾 A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlata:
„ A fenntarthatóság érdekében már az évente újrahasználható vászon, vagy posztó csomagolással is sokat tehetünk, az eldobható, színezett műanyag tasak helyett egy esztétikusabb választás egy, akár éveken át használható zokni, vagy zsák.
🎀 Törekedjünk a mértékletességre, az ajándékhalom elveheti a gyerekek örömét, a túl sok ingernek negatív hatása is lehet, főleg a legkisebbek érzékenyek erre.
A csomagba kerülhet nem étellel kapcsolatos apróság, például 🖍színező, kréta vagy 🚗kisautó, emellé tökéletesen illik egy jó minőségű, csokoládéból készült forma, ami nem fulladásveszélyes.
🍫 Válasszuk a kisméretű (2-4 dekás) figurákat, mert ezt akár egyszerre elfogyaszthatja a kicsi. ❣️Kerüljük a kemény cukorkákat, nyalókát, ami hosszabb időt tölt a gyermek szájában, ezáltal jobban növeli a fogszuvasodás kockázatát és könnyebben félre is csúszhat.
✅Ha szeretnénk kerülni a feldolgozott élelmiszereket, vagy kisebb gyermeknek vásárolunk, idényjelleggel választhatunk 🍌gyümölcsöket, 🍇aszalványokat, magvakat, de érdekes élmény lehet a gyerekeknek megkóstolni a liofilizált, azaz fagyasztva szárított gyümölcsöket is.
❣️ A magvaknál vegyük figyelembe a gyermek életkorát, és csak olyan gyermeknek kínáljunk egészben olajos magvakat, aki biztonsággal tudja fogyasztani.
🌰 A legkisebbeknek a gesztenye jó választás, a nagyoknak a héjas mogyoró, vagy dió is különleges ajándék.”
 
💜Ajánlok még egy remek összefoglaló írást: Az étkezés egy sokkal mélyebb dimenzió, mint azt gondolnánk!
„Az érzelmeink gyakran irányítják étkezési döntéseinket. Stressz esetén hajlamosak vagyunk vigasztaló ételeket fogyasztani, míg jókedvünkben könnyen hajlunk arra, hogy megjutalmazzuk magunkat finom falatokkal.
Az ételek és az érzelmek szoros kapcsolatban vannak. Ha tudatosan kezeljük ezt a kapcsolatot, könnyebben ellenőrizhetjük étkezési szokásainkat, és javíthatjuk egészségünket. ”
Érdekli, hogy hogyan hat érzelmi állapotunk az ízpreferenciánkra? Olvassa el a Dcont - Tartsd a szintet
 
💜🫶Egy KÉRÉSSEL is fordulok önökhöz. Az általam is sokszor ajánlott, MIBŐL MENNYIT EGYEK? – SZEMÉLYRE SZABOTT DIGITÁLIS TÁPLÁLKOZÁSI OKTATÓ PROGRAM FELNŐTTEK SZÁMÁRA bekerült a 2023-as Egészségértés díj azon kiválasztott programjai közé, melyeknek lehetőségük van közönség szavazás alapján megnyerni a versenyt! Kérjük Önöket, hogy támogassák e szuper, szakmailag hiteles és megbízható programot egy szavazattal!
A szavazást az alábbi linken érik el:
 
A Miből Mennyit Egyek? dietetikusai köszönik a szavazatokat! 🥰❤️💗
 
rostok🍽Nézzük mit főztem a hétvégén! Készült kínai kelből frankfurti leves, krumplis tészta durumtésztából, fermentált káposztával, házi cékla savanyúsággal, ma pedig sütőben sült fűszeres cékla, édesburgonya, 1 pici darab csicsókával. A mai nap lila színe visszaköszönt a céklában. A hús most nem maradt el, sütöttem egy pisztrángot (akciósan vettem), egy kis csülköt hagymával, fokhagymával, almával, és mézes-mustáros csirkemellet lánykámnak. Készült még egy kis káposztasaláta, barna rizs, sült sütőtök, és persze fincsi leves csirkemellcsontból, sok zöldséggel, melyben előfőztem a csülköt. Meglepődtek? Elárulom, hogy nem csupán kis családunk ebédjei voltak ezek a finom ételek, hanem mamáékat is meghívtuk. Egyszer mi megyünk hozzájuk, máskor ők jönnek hozzánk, és ilyenkor kicsit túlpörgök. De legalább 2-3 napig van meleg ebéd, vacsora, ahogy épp kijön. Van, hogy a fagyasztóba is kerül. A recepteket keressék honlapunk RECEPTTÁRÁBAN. Táplálkozásomban FLEXITERIÁNUS vagyok, a teljesen növényi étrend még nem megy, de tényleg ritkán fogyasztok húst és egyéb állati eredetű ételt. És köszönöm, JÓL vagyok!
Mai receptem mi más is lehetne, mint egy melengető leves, zöldségekből. Ebben a hidegben nagyszerű választás. Van egy szuper kis masinám, Vegital készülékem, mellyel a növényi tejitalok mellett krémlevest is tudok készíteni. Persze e nélkül is készítettem már, nem ördöngösség, sőt, mehet bele mindenféle megmaradt zöldségdarab. Miért is együnk ennyi zöldséget? Hát persze, a ROST miatt! Nézzék, miben segíthetnek a rostok!
 
Hogy vannak? Előkerültek a télikabátok, sálak, kesztyűk? Bizony megérkezett a szeles, fagyos november. Hideg időben nemcsak kívülről védhetjük a szervezetünket, hanem belülről is erősíthetjük, melegíthetjük. A hideg italok, ételek helyett részesítsük előnyben a langyos, meleg hőmérsékletű főtt ételeket, akár reggelire és vacsorára is. A fűszerek is segíthetnek fázósság esetén, de minden túlzás káros lehet. Meglátják, jól fog esni! Receptötletekért nézzenek körül honlapunk RECEPTTÁRÁBAN.

osz01Egészségünk nagy kincs. Sajnos erre legtöbbször akkor jövünk rá, mikor már érezzük, hogy valami baj van. Szerencsére vannak olyan emberek, szervezetek, intézmények, akik felhívják figyelmünket, hogy törődj magaddal, járj el szűrővizsgálatokra, mert megelőzni a betegséget könnyebb, illetve időben felismerve eredményesebb kezelni, és nagyobb a gyógyulás esélye is. Egészségfejlesztési Irodánkat többször felkérik, hogy vegyünk részt egészségnapokon, ahol szűrővizsgálatokkal, életmódtanácsokkal (pszichológus, gyógytornász, dietetikus) várjuk a résztvevőket. Idén a Viessmann Technika Dombóvár Kft.-nél kétszer jártunk, a héten pedig a Bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda hívására Kakasdon voltunk, ahol a háziorvos szívügye a lakosság egészségfejlesztése. A 3 dobogós népbetegség szűrése volt a cél. A szív- és érrendszeri betegségek szűrésére vérnyomásmérés, koleszterinszint mérés, boka-kar index mérés. A cukorbetegség szűrésére vércukormérés, a daganatos megbetegedések kapcsán férfiaknál PSA-szint mérés, mely utalhat a prosztata rosszindulatú megbetegedésére. Ezenkívül a túlsúly/elhízás mérése InBody testösszetétel analizáló készülékkel, mely rizikórényező szinte az összes betegség kialakulása szempontjából. Volt húgysavszint mérés is. Javasolt még a székletvér-vizsgálat, mely segíti a vastagbélrák korai felismerését. Az érdeklődés nagy volt, bár észre vehető volt, hogy az emberek jó része csupán a mérésekre volt kíváncsi, az életmód tanácsadásokon nem vett részt mindenki. Pedig odafigyelés nélkül nincs igazi és tartós egészség!❤

„Árpád-házi Szent Erzsébet,
Segített a szegény népen.
Őt dicséri koldus, árva,
Emlékezzünk jóságára.
Kenyerét is mind megosztja,
Kötényébe rejtve hozza.
Éhezőket jóval tölt be,
Vigasztalást hoz a földre.”
 
Ma van a legismertebb magyar szent – Árpád-házi Szent Erzsébet napja, és a Nemzetközi Férfinap is. Ezúton köszöntünk minden kedves férfit (kortól függetlenül) és Erzsébetet, kívánunk jó egészséget, sok örömöt, vigyázzanak magukra! E jeles ünnepekről bővebben olvashatnak régebbi cikkeimben, melyeket megtalálnak a források között.
 
november"November ködöket varázsol a hegyre,
hogy csupa jég arcát mielőlünk fedje.
Deres hajnalokon didereg a csillag,
kútba esett a nap, soha meg nem virrad." (Simon Emil: Hónapok)
 
November az év tizenegyedik hónapja a Gergely-naptárban. Neve a latin novem szóból származik, melynek jelentése kilenc, mivel eredetileg az év kilencedik hónapja volt a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók a novembernek a gémberes szót javasolták. A népi kalendárium Szent András havának nevezi.
 
Lássuk, mi történt a héten!

Alkategóriák

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.