Sok-sok pár történetén keresztül, még egy mozaikcsaládén is, jobban láthatunk rá életünk egyik legfontosabb síkjára: a házasságunkra, párkapcsolatunkra. Mivel iskolában nem tanítják, otthonról pedig hozhatunk jót-rosszat, érdemes ennek a könyvnek a segítségével tudatosítani, hogy is működünk mi, mint pár, benne én, mint egyén. Életünk legfontosabb elköteleződése, hogy kivel szeretnénk lehetőleg minél hosszabban, boldogan együtt élni. Olvassuk el ezt a könyvet azért, hogy boldogabbak legyünk.

Azzal a fontos különbség tisztázásával alapozza meg az író a tudásunkat a témáról, hogy milyen is a szerelem állapota, és ez miben különbözik a tartós házasságtól. A szerelmi élmény tartóssága nem lehet reális valóság, mert az élet, a társadalom nem fenntartható folytonos eufóriában, amikor a másikon kívül alig kerül valami érdeklődésünk terébe. Ugyanakkor mégis igényünk van arra, hogy hosszú távon boldoggá tegyük egymást, boldogok legyünk a kapcsolatban akkor is, amikor az egymásra hangolódásért küzdeni kell, mert nem automatikus. Chapman szerint a megszállottság időszakát ideális esetben az “igazi szeretet” útja követheti, amely az értelmet és akaratot is áthatja.

Megismerjük emellett a szeretet-tank fogalmát, amit egy tartályként képzelhetünk el. Mások töltik a miénket, mi is másokét – így teljesül be a szeretet iránti vágyunk, nem érzünk hiányt, sem veszélyt és képesek leszünk fejlődni. Ezt a szeretettankot ugyanakkor nem mindig egyszerű tölteni, és néha nem érjük, hogy miért…

Chapman szerint azért, mert minden embernek van elsődleges szeretetnyelve, amin érti, hogy az azt jelenti, hogy “szeretve vagyok”. Egy másik nyelven kifejezett üzenetet sokkal nehezebben fog fel, ért meg. Ha felismerjünk társunk szeretetnyelvét, sokkal hatékonyabban tudjuk elküldeni számára azt az üzenetet, hogy “szeretlek”. Ha a minőségi idő nyelvét érti, akkor töltsünk vele több időt kettesben. Ha az elismerő szavakét, fejezzük ki, milyen nagyszerűnek látjuk őt, vagy amiket tett. Ha csak a saját szeretetnyelvünkön fejezzük ki, akkor abban a szeretet üzenete csak számunkra egyértelmű. Mivel ritka, hogy a párok szeretetnyelve azonos, érdemes mindkettejüknek foglalkozni azzal, hogy kiderítsék, hogyan lehet a másikkal hatékonyabban kommunikálni.

Lássuk az öt szeretetnyelvet!

1. Elismerő szavak: dicséret, bátorítás, kedvesség, szelíd szavak

2. Minőségi idő: együttlét egymásra fordított figyelemmel. Beszélgetés vagy közös tevékenység

3. Ajándékozás: a szeretet látható jelképei, önmagunk odaajándékozása (jelenlét)

4. Szívességek: gondoskodás a másik szükségleteiről (étel, ruha, javítások,segítség a feladatokban)

5. Testi érintés: nem a szexuális kapcsolatra korlátozódó igény a simogatásra, ölelésre, fizikai közelségre

A könyv rengeteg történetet, példát, és beszélgetést tartalmaz, amelyekből saját magunkra vagy társunkra ismerhetünk, vagy segítséget kaphatunk ahhoz, hogy sikerüljön közelebb kerülni egymáshoz. Nyelvezete érthető, lendületesen olvasható, szemléletes, mindenkinek ajánljuk, aki a kapcsolatáért nem feltétlenül többet, hanem jobban szeretne tenni!

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.