újraélesztésMA VAN OKTÓBER 16., AZ ÚJRAÉLESZTÉS NAPJA 💓 Bár a hirtelen szívhalál és az újraélesztés rendkívül komoly téma, mégis hisszük, hogy egy kis humorral több emberhez eljuttathatjuk a megfelelő tudást. 🙃

Még mindig kevesen tudják, hogy országszerte mintegy 1500 defibrillátor érhető el nyilvános helyeken (az IKEA áruházakban is). Ezeket a készülékeket bárki használhatja, ha megtörténik a baj, előképzettség nélkül.

FONTOS ❗️ A mellkaskompresszió alkalmazása és a defibrillátor használata együtt ment életet. Ha bonyolultnak tűnik, csak ennyit jegyezz meg:
📞 HÍVJ
💓 NYOMJ
⚡️ SOKKOLJ

🎦 Ha még nem láttad, tekintsd meg a témában készült filmünket is! 👉 Ne parázz, sokkolj! - Újraélesztés defibrillátorral: https://youtu.be/EgFhnGPjnLI

1) Első dolgunk legyen a mentő hívása, és maradjunk vonalban, segíteni fognak nekünk. 📞🚑
2) Az újraélesztéshez kulcsoljuk össze a kezünket, és 5–6 centiméter mélyen, gyors, határozott mozdulatokkal nyomjuk meg a beteg mellkasát, körülbelül másodpercenként kétszer, a Stayin’ Alive ritmusára. 💓🎵
3) Kérjünk meg valakit, hogy próbáljon defibrillátort szerezni, és ne féljünk használni! A defibrillátor hangutasításokkal vezet minket végig a mentési folyamaton, ne tartsunk attól, hogy elrontjuk vagy nagyobb bajt okozunk vele a betegnek.⚡️👍
❗️ A defibrillátor használata után folytassuk a mellkaskompressziót, amíg helyre nem áll a légzés, vagy ki nem érkeznek a mentők ❗️

 
ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT ALAPÍTVÁNY

„Az igaz barát, a kezedet fogja, de a szívedet simogatja.” Gabriel García Márquez

„Az igaz barátság olyan, mint az egészség, hiányát csak akkor érezzük, ha elveszítjük.” Charles Caleb Colton

„A barátok azok az emberek, akik megkérdezik hogy vagy és megvárják  a választ is.” Ed Cunningham

„A barátság javítja a boldogságot és enyhíti a szenvedést, azáltal, hogy megduplázza az örömünket és megfelezi a szomorúságunkat.” Marcus Tullius Cicero

Idén 64-ik alkalommal ünnepli a világ július 30-án a barátság világnapját.

Az idézetekből kitűnik, hogy az igaz barátságnak komoly szerepe van egészségünk megőrzésében és javításában is.

Paraguayban, 1958 júliusában egy baráti társaság találta ki, hogy legyen a barátságnak nemzetközi napja. Negyven évvel később, 1998-ban az ENSZ főtitkára, Kofi Annan Micimackót nevezte ki a barátság hivatalos nagykövetévé. Végül 2011-ben az Egyesült Nemzetek Közgyűlése hivatalosan is a barátság világnapjává nyilvánította július 30-át. Az Egyesült Államokban már korábban „feltalálták” a világnapot. 1919-ben a Hallmark, az ország legnagyobb képeslapgyártója, állt elő az ötlettel, de mivel üzleti fogásnak minősült, így a barátság világnapját Paraguay-ból eredeztetik.

Az esemény emlékeztet minket arra, hogy a családon kívül kevés fontosabb dolog van a barátságnál. A barátság az egyik emberi kapcsolat, mely emberek között alakul ki több örömteli találkozás, beszélgetés által. Irenäus Eibl-Eibesfeldt etológus szerint a barátkozásra való képesség alapja az anya és a gyermek közötti szeretetkapcsolatban rejlik. A szülői gondoskodás kialakulásának egyik folyománya, hogy a felnőtt is tud szerető és gyengéd emberi kapcsolatokat teremteni. Ehhez kapcsolódóan kifejlődik az egyéni kötődés, amely a szerelem képességének alapeleme.

Márai Sándor Füves könyvében így ír a barátságról:

„Nincs emberi kapcsolat, mely megrendítőbb, mélyebb lenne, mint a barátság. Csak a barát nem önző, más különben nem barát. Csak a barát nem hiú, mert minden jót és szépet a barátjának akar, nem önmagának. Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő, türelmes és áldozatkész barátság”.

A barátság tehát az egyik legfontosabb az emberi kapcsolatok közül. Kell olyan ember magunk mellé, akire számíthatunk, és ő is fordítva számíthat ránk. Akivel meg tudjuk beszélni, ha jó dolog történik velük, vagy ha valami bántja a lelkünket. A barátság közös élményeken alapul, fontos benne az őszinte és kölcsönös bizalom.

A héten több jellegzetes magyar névnapot is ünnepeltünk: Anna, Anikó, Olga, Márta, Judit, Kristóf, Szabolcs. A név funkciója a személyek megkülönböztetése, azonosítása, ezért mindenkinek joga van a névviseléshez. A névnapok megünneplése nálunk mindennapos dolognak számít, míg számos európai, főként nyugat-európai országban ez egyáltalán nem szokás. Nem találunk ilyen ünnepet a miénktől eltérő kultúrájú népek, kontinensek életében sem.

A névnapok a katolikus egyház szentjeinek és mártírjainak emléknapjaiból alakultak ki. A régebbi korokban az újszülöttek leggyakrabban szentek nevét kapták, és maga az egyház is bátorította a névnapok ünneplését, míg a születésnapról való megemlékezést pogány szokásnak tartotta. A túlnyomórészt katolikus országokban máig fontos ünnep a névnap, bár már teljesen elveszítette egykori vallási jelentőségét. A protestáns gyökerű népeknél nem divat a névnap, bár vannak kivételek, például a lutheránus Finnországban az itthonihoz hasonló lelkesedéssel köszöntik fel egymást az emberek a névnapjukon.

Az egyik legismertebb névnap, melyhez búcsú és bál is kapcsolódik, Anna nap. Szent Anna Szűz Mária édesanyja. A legenda szerint a Júda nemzetségéből és Dávid házából származó Annának, és férjének, Joachimnak hosszú ideig nem volt gyermekük. Mivel azonban vagyonuk egy részét a papoknak, másik részét a szegényeknek adták, Isten angyala megígérte nekik, hogy leánygyermekük fog születni, akit Máriának kell elnevezniük, és aki születésétől fogva telve lesz a szentlélekkel. Mária Jézus édesanyja lett.

Szent Anna a nagycsalád, a nemzetség, a gyermeket váró édesanyák oltalmazója, hozzá fohászkodtak gyermekáldásért az asszonyok. A szövőmunkások, csipkeverők, söprűkötők, szabók, asztalosok, kádárok, bányászok védőszentje is. Az ő segítségét kérik a járványos betegségben szenvedők és a haldoklók is.

Szent Anna tiszteletére sok helyen kápolnát, templomot építettek, neve napján búcsút tartanak. Kultusza a középkorban a keddi naphoz kötődött. Több vidéken a meddő asszonyok ezt a napot megböjtölték. A kedd sok helyen évszázadok óta asszonyi dologtiltó napnak számított. A hagyomány szerint Anna nap szakad meg a virágos kender töve, ezért ilyenkor kezdték a kender nyűvését. Szép idő esetén leszedték az úgynevezett annababot, és úgy gondolták, ha ezen a napon szedik ki a vöröshagymát akkor tovább eláll. Anna nevéhez is fűződik olyan hiedelem, miszerint ahol nyitott ablakot, vagy ajtót talál, oda a kötényéből beönti a legyeket.

Az Anna kedvelt névünnep, a nyár delelője, melynek mulatsággal, bállal való megünneplése ma is szokás. Az első Anna bált 1860-as években rendezték Balatonfüreden, azóta hagyománnyá vált, évről évre megrendezik. Elsősorban a Dunántúlon, Somogyban, Zalában és Veszprém megyében tartanak bálokat.

Források, érdekességek:

https://www.oroszlany.hu/media/hirek/2020/07/30/ma-van-a-baratsag-vilagnapja

https://www.nevenapja.hu/

https://www.rfmlib.hu/gyerek/book/julius-26-anna-napja

 

Orgona ága, barackfa virága.🌸
Öltözzetek új ruhába,👗
anyák👩‍👧‍👦 napja hajnalára,
illatosan!
Zúgja az erdő🌳, susogja a szellő.🌬
Üzenik az ágak, lombok🌿:
légy te mindig nagyon boldog,☺️
Édesanyám!🥰
 
Május havába léptünk. Május 1. a munka ünnepe és Anyák napja is egyben idén.
Május elsejét, a munka ünnepét 1882 óta ünnepeljük. Ez a nap a szerelem ünnepe is egyúttal, hiszen a legények ekkor állítanak májusfát azoknak a leányoknak, akinek udvarolnak. Május elseje katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére.
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó «anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.”1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.- https://hu.wikipedia.org/wiki/Anyák_napja
 
Tudjuk, hogy az anyaság az egyik legszebb „munka”, hivatás, és jópáran vannak, akik gyermekeik felnevelését főállásban végzik. Az (édes)anya, legfőbb célja, vágya, hogy gyermeke egészséges és boldog legyen, és egészséges, boldog felnőtt váljon belőle. Szereti, táplálja és neveli gyermekét legjobb tudása szerint. Így a két ünnep össze is kapcsolódott.
Ünnepeljük az édesanyákat, a kismamákat és a nagymamákat/dédnagymamákat. Ajándékot készítünk és adunk. De mi is a legszebb ajándék? A szeretet! Mit kívánunk? Erőt, egészséget, boldogságot. Erő, egészség és boldogság egybefonódik, és mi magunk is sokat tehetünk érte. Sokan vagyunk édesanyák és gyermekek is egyben. Ajándékot adunk és kapunk.
Hogyan tudnak Önök anyaként és/vagy gyermekként erőt, egészséget, boldogságot adni? Egészséges életmóddal, egészségneveléssel. Egészségfejlesztési Irodánk ebben tud segíteni Önöknek, forduljanak hozzánk bizalommal!
 
Az interneten is elérhető sok hasznos oldal, kiváló szakember, akiktől sokat tanulhatunk a témában. Lássunk néhányat táplálkozás témakörben:
- nagymamáknak, dédiknek 60 év felett: https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/
 
💐 Anyák napja alkalmából hiánypótló élelmiszerbiztosági kiadvánnyal köszönti a kismamákat a NÉBIH. https://portal.nebih.gov.hu/-/anyak-napja-alkalmabol-hianypotlo-elelmiszerbiztonsagi-kiadvannyal-koszonti-a-kismamakat-a-nebih

Május a vérnyomásmérés hónapja!⚖🩺🌡
 
Az Egészségügyi Világszervezet minden év május 17-re hirdeti meg a Hypertonia Világnapját, a Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga pedig mozgalmat hirdetett 2022. májusára, mely idén is kiegészül egy egész hónap vérnyomásmérési programmal. A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált hypertonia veszélyeire, kellő időben történő felismerésére és megelőzésére. A 3,5 millió hypertoniás beteg miatt Magyarország is jelentkezett a mozgalomba, melynek során, olyan egyéneknél történik adatlap kitöltés és vérnyomásmérés, akiknek egy éven belül nem mérték meg a vérnyomását. Így májusban receptjeimmel én is a magas vérnyomás megelőzését fogom „támogatni”!
 
Receptsorozatunkban én is Anyák napjára készültem, a két mamát leptem meg vele. Mindkettő magasvérnyomásban szenved, így csökkentettem a sótartalmat és mellé szezonális salátát készítettem, de a túrós pogi gyümölccsel is fincsi. Májusban szezonális zöldségeink közül fejessalátát, zöldhagymát, hónapos retket, sárgarépát, fokhagymát és zöldfűszereket ( friss koriander és szárított bazsalikom) használtam fel. Kétféle öntettel: fokhagymás joghurtos és kapros-balzsamecetes, pici olívaolajjal. Szezonális zöldségeim nagy részét Rózsi mamitól kapom, mert nagyon szeret kertészkedni!♡ Először egy teljeskiőrlésű kiflit készítettem, melyre a neten bukkantam, és szuper lett, de tényleg! Mintha pékségben vettem volna. Mivel élesztős, készítettem egy túrós pogácsát is, ami nem terheli meg annyira az emésztést. A kifli minimális zsiradékot tartalmaz, a pogácsa a túró mellett vajjal készült 1/5-nyi mennyiségben, így magasabb a zsiradéktartalma, ami állati eredetű (bár ha margarinnal készítjük, akkor növényi is). Fehérjetartalomban –bármennyire is hihetetlen- a kifli nyert, mert hiába a túró, mint értékes állati fehérjeforrás, a teljeskiőrlésű liszteknek -főleg a tönköly és zablisztnek- is magas a fehérjetartalma, bár az növényi eredetű, a búzasikér pedig tiszta fehérje. Plusz egy kis tejet is tartalmaz, és így már érthető a picivel magasabb fehérjetartalom. Szénhidráttartalma a kiflinek magasabb valamennyivel, mert a pogácsánál a túró lényegesen kevesebb szénhidrátot tartalmaz a gabonafélékhez képest. Ezt a tulajdonságát „használjuk ki” több recept szénhidráttartalmának csökkentésében is, például „pizzatésztánál”.
Összegezve: láthatjuk, hogy energiatartalomban minimális különbség van a két étel között, de a kiflit a salátán kívül azért ajánlott kiegészíteni vagy egy kis állati fehérjével (pl. zsírszegény sajt vagy hús, tojás), vagy komplettálni kis csicseriborsó- vagy babkrémmel, avokádókrémmel, mogyoróvajjal, magvakkal és diófélékkel. A túrós pogi egy kis zöldségfélével kiegészítve pedig akár önálló étkezés is lehet. A lényeg: TARTSUNK MÉRTÉKET!
 

felelos gasztrohosJúlius 3-a a nemzetközi Műanyagzacskómentes Világnap, és ebből az alkalom már sokadik éve júliusban folyik a legtöbb kampány a műanyagmentes életmód elterjesztése érdekében, így július a MŰANYAGMENTES hónap.

Önök szerint fontos az egészségmegőrzésről, az egészségvédelemről ennyit beszélni?

„AZ EGÉSZSÉG NEM MINDEN, DE AZ EGÉSZSÉG NÉLKÜL MINDEN SEMMI.” Arthur Schopenhauer

Tudják, hogy mi is az egészség pontos megfogalmazása?

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. WHO

Az egészség dimenziói:

-        biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,

-        lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,

-        mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,

-        emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,

-        szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.

Ehhez még hozzájön élőhelyünk, vagyis jövőnk épsége és biztonsága:

„Ha Földünk beteg és szennyezett, az emberek sem lehetnek egészségesek. Ahhoz, hogy magunkat meggyógyítsuk, előbb bolygónkat kell meggyógyítanunk.” Bobby McLeod

A Föld napját (április 22.) világszerte azért rendezik meg, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg, és mára az egyik legnagyobb környezeti megmozdulássá vált, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

GONDOLKODJ GLOBÁLISAN, CSELEKEDJ LOKÁLISAN

„Sajnos sokan nem veszik komolyan a problémát, vagy azt hiszik, hogy felesleges változtatni a szokásainkon, hisz az úgysem számít, de ez ❎ nem igaz! ❗️ Minden környezettudatos cselekedet fontos! 💙💚 Egy ember cselekedete is számít, és ha ez a példa ragadós, a kisebb, nagyobb közösségek, lakóhelyek, városok, és így tovább, kezdenek egyre több mindent megvalósítani, annál előbbre jutunk. 21 dolog, amit megtehetsz, hogy legyen XXII. század is ezen a bolygón. 🌍 Kicsit erős szavak, de végül is igaz. Mondjuk elsőként az is jó lenne, ha ezt az évszázadot túlélnénk, vagyis a Föld minket."Youteefool 

https://www.dietaajanlas.hu/mit-tehetunk-a-foldert-nem-csak-a-fold-napjan/

Az élelmiszerpazarlás csökkentésében mindenkinek van szerepe! Ez elengedhetetlen a klímaváltozás mérsékléséhez és hatékonyabbá teszi az élelmiszertermelést. https://www.facebook.com/merokanal.hu/posts/3135438760030258

Mit tehetünk azért, hogy a munkahelyünk is zöld legyen? Hogyan lehetünk környezettudatosak a munkahelyünkön? https://www.facebook.com/watch/?v=399046488438048

Fenntarthatóság a táplálkozásban, szélsőségek nélkül: https://www.facebook.com/antalemesedietetikus/posts/547176366766739

AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉHEZ TUDATOSSÁG, ODAFIGYELÉS ÉS IDŐ SZÜKSÉGES!

Talán érthető, hogy fontos beszélnünk az egészségünkről, a jövőnkről! Így fontos az egészségmegőrzés egyik alappillérének számító táplálkozásról is beszélnünk, mely szervezetünk biológiai egészségén túl hatással van mind a fizikai, mind a szellemi erőnlétünkre is. De kihez forduljunk, kinek higgyünk? https://www.facebook.com/antalemesedietetikus/posts/545918800225829

És egy kis összefoglaló:

EGYENSÚLY-MÉRTÉKLETESSÉG-RENDSZERESSÉG - Mi kerüljön naponta a tányérunkra?

Az egészséges életmód egyre nagyobb teret hódít, és egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy tenni az egészségünkért, megelőzni a betegségeket könnyebb, mint a kialakult problémát kezelni. Ez az egészségtudatos magatartás, a tudatos egészségszemlélet, mely segít a jobb életminőség elérésében, illetve az egészségben eltöltött évek számának növelésében.

Táplálkozásunk- az életmód részeként- alapvetően meghatározza, befolyásolja nemcsak a közérzetet, de hosszú távon az egészségi állapotot is.

A táplálkozással összefüggő nem fertőző megbetegedések- főként a krónikus megbetegedések, mint pl. az elhízás, a cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az agyi katasztrófák (stroke) és a daganatos megbetegedések bizonyos típusai - aránya világszerte, és hazánkban is emelkedő tendenciát mutat. Magyarország  Európában az első, a világon a 4. legelhízottabb/túlsúlyos állam a felnőtt lakosságot tekintve. Közel 2,5 millió embert érint a szénhidrát anyagcserezavar valamilyen formája.

Az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások kialakulása már kora gyermekkorban megkezdődik és káros hatásainak nyomai már óvodás és kisiskolás korban kimutathatók. A túlsúly gyakorisága náluk meghaladja a 20%-ot. Az 1-5 éves túlsúlyos gyermekek több mint egynegyede, a 3-9 éves túlsúlyos gyermekek több mint egyharmada, a 10-13 éves túlsúlyos/elhízott gyermekek több mint 80 %-a felnőttkorában is túlsúlyos/elhízott lesz.

Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos, energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat), és az energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványianyagokat és nyomelemeket). A megfelelő mennyiség és minőség korosztályonként változó.

A fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai- azon belül is a táplálás- hatással vannak a későbbi életkorok egészségi állapotára. A magzat fejlődése függ az anya étrendjétől, már a babatervezéstől kezdődően. Az első 6 hónapban az anyatej az elsődleges táplálékforrás a csecsemő számára. A hozzátáplálás során már fontos kialakítani a gyermek egészséges étkezési szokásait. A kisdedeknek 1 éves kor felett még eltérő mennyiségű és összetételű tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. A felnőttek ízlése szerint fűszerezett, sózott és cukrozott ételek még megterhelik az emésztőrendszerüket.

Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Ezért fontos a helyes szülői minta.

Iskolás korra tehető az egyéni életmód, azon belül is a saját táplálkozási szokások kialakulása. A korai életévekben fogyasztott táplálék minősége hatással van a testösszetételre, a fizikai és kognitív állapotra felnőttkorban is.

Az egészséges táplálkozás ezáltal egy hosszútávú, összetett prevenciós programként is felfogható.

Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Egészségünk szempontjából minden, amit eszünk és iszunk, számít. A megfelelően összeállított étrend egészségessé tesz most és a jövőre vonatkozóan is. A cél a változatosság és a mértékletesség. Kis lépésekben próbáljunk meg változtatni szokásainkon. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz sok út vezet, és mindenki megtalálhatja a sajátját. Ehhez nyújt segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által összeállított legújabb magyar táplálkozási ajánlás, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges lakosságnak szánt útmutató megmutatja, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszercsoportoknak, milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie. Az OKOSTÁNYÉR® egyrészt felnőttekre, másrészt a 6-17 éves korcsoportra fogalmazza meg az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit.

Ajánlott naponta 500 g zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztani, a teljesértékű gabonaféléket előnyben részesíteni, növényi magvakat, hüvelyeseket rendszeresen fogyasztani, mérsékelni a cukor, zsiradék és só használatát. Étkezzünk naponta 4-5-ször (3fő- és 2 kisétkezés), igyunk 8 pohár folyadékot, lehetőleg víz formájában, mérsékeljük a koffein- és alkoholfogyasztást, törekedjünk az egészséges testsúly fenntartására.

Hisszük, hogy mindenki táplálkozhat egészségesen!

Egészségfejlesztési Irodánk ebben tud segíteni Önöknek, keressenek bennünket!

Címünk: Pannónia u.56., Telefon: 0670/4910995, Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ajánlott oldalak: 

okostanyer.hu

mdosz.hu

eufig.org

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.