A korona vírus miatt nemcsak a maszk viselésre és a távolságtartásra kell figyelnünk, de fokozottan oda kell figyelnünk a fertőzés megelőzése miatt a tisztaságra, higiénés szabályok betartására.
Nem szabad megfeledkezni a fokozott higiénéről. Nem csak a személyi higiéne, hanem a lakás higiénéje is fontos. Mire is kell oda figyelni, hogy megőrizzük egészségünket?
Közismert tény, hogy egyes fertőző betegségek kockázata a fokozott higiénével – tisztálkodás, takarítás – és a megfelelő konyha technikával mérsékelhető.
Rendkívül fontos a higiéné szabályainak és hatásainak megismerése és betartása.
Személyi higiénia
- A tisztálkodás nem csupán esztétikai okokból fontos, ezzel bőrünket ápoljuk is, elősegítve szervezetünk ép működésének megóvását.
- Bőrünk véd a külső mechanikai, fizikai, kémiai behatásoktól, fertőzésektől, szennyeződéstől.
- Szennyeződik bőrünk a testre szálló portól, a ruházat anyagának rátapadó rostjaitól, külvilágból származó szerves és szervetlen anyagoktól, melyek betegséget okozhatnak, ha nem távolítjuk el kellő időben.
- Tisztálkodás alapfeltétele, hogy testünket naponta, megszabadítsuk a rárakodott szennyező anyagoktól. Mosakodás alapvető anyaga az ivóvíz minőségű víz és a szappan, tusfürdők. Ügyeljünk a hajlatok tisztán tartására!
- Hajunkat legalább hetente mossuk megfelelő samponnal.
- Minden tevékenység előtt mossunk kezet. A kézmosáskor a körmök ápolása, illetve a körmök alóli szennyeződés eltávolításáról sem szabad megfeledkezni. A kézmosás legalább 20 másodpercig tartson, de a legjobb a 40-60 másodperc lenne, alapos legyen, minden pontját érintse a kezünknek (ujjbegyet, ujj közöket, kézfejet, csuklót)
- Naponta legalább kétszer alaposan mossunk fogat
- Mindenkinek legyen külön törölközője, amit legalább hetente, de inkább gyakrabban cseréljünk
- A jó közérzethez, tisztaság érzethez fontos tényező a tiszta ruházat, fehérnemű, zokni, harisnya naponta kell váltani. A fehérneműt, zoknit, harisnyát és a testünkkel közvetlen érintkező ruházatot – inget, pólót – naponta váltsuk
A ruháink tisztán tartása is komoly odafigyelést igényel:
- Mindig mossuk külön a fehér és színes ruhákat, vegyük figyelembe agyártó mosási hőfokának ajánlatát, textília minőségét. Külön kell mosni az ágyneműket és a törölközőket
- Tartsuk szem előtt, hogy az erősen szennyezett ruhákat, illetve fertőző beteg környezetéből kikerülő ruhákat ajánlatos mosás előtt beáztatni
- Vasalással fertőtlenítjük ruháinkat
Gyermekek személyi higiéniája
- Naponta fürdessük gyermekünket, körmét hetente vágjuk
- Pelenkázáskor alaposan távolítsuk el a székletet, tisztítsuk meg a pelenka alatti területet
- Gyermek és felnőtt bőre nem egyforma, tisztálkodó szereknél vegyük figyelembe
- Csecsemő fürdetéséhez kiskádat használjunk, rendszeresen fertőtlenítsük
- Csecsemő és kisded ruházatát mindig külön mossuk!
- Most különösen, de alapjában is igaz, beteg gyermeket ne vigyük közösségbe
Lakás higiénia
- Az ember legszűkebb lakókörnyezete a lakás is fontos, hogy tiszta és rendezett legyen.
- A nedves lakás elősegítik a reumás betegségek kialakulását, kedveznek a házi atkák, gombák elszaporodásának
- A fűtés egyenletes és állandó hőmérsékletet biztosítson
- Vezetékes vizet, illetve bevizsgált kútvizet fogyasszunk
- Naponta többször szellőztessünk.
- A rovarokat próbáljuk meg távol tartani a lakástól. Amennyiben ezt nem tudja százszázalékosan megoldani, semmiképpen sem hagyjon elől fedetlenül ételt, italt, evőeszközt vagy poharat.
- Amennyiben háziállata van, ne engedje, hogy személyes tárgyaihoz hozzáférjen. Ha egy mód van rá, ne a lakásban tartsa házi kedvencét.
Konyha higiéniája
- Könnyen elszaporodhatnak az egészségre ártalmas baktériumok, amelyek az ételre, ételbe kerülve ételmérgezést okozhat.
- Rendszeresen tartsa tisztán az éléskamrát, konyhaszekrényét, hűtőjét
- A leesett, kiömlött anyagokat (balesetveszélyesek lehetnek, megcsúszhatunk rajtuk) fel kell takarítani, mielőtt szétkenjük, odaszárad
- Konyhai művelet után a hulladékot ki kell dobni, a használati tárgyakat elmosni, a szennyeződött felületeket megtisztítani, szükség esetén fertőtleníteni
- Mosogatáshoz forró mosogatószeres vizet használjunk, öblítés bő, meleg tiszta vízben
- Fa eszközöket időnként főzzük ki
- Nyitott helyen tárolt eszközöket használat előtt öblítsük le
- A szemét és hulladékgyűjtésre, a hulladék higiénikus tárolására figyeljünk oda. Hulladéktároló fedett, könnyen tisztítható legyen, naponta ürítsük
- Már a vásárlásnál figyelni kell. Nézze meg épp-e a csomagolás, szavatossági időre figyeljen.
- Mindig a gyorsan romló ételeket vegye meg utoljára, és a lehető leghamarabb vigye haza.
- A hűtést igénylő élelmiszert otthon azonnal tegye hűtőszekrénybe
- Otthonában az ételek tárolására fordítson figyelmet.
- A nyers a félkész és a kész élelmiszereket már a szállítás során is jól különítse el.
- A tojást, húst, zöldséget, tej és tejterméket jó elkülönítve tárolja a hűtőben a megfelelő polcon.
- Felengedett, fagyasztott árut ne fagyasszon még egyszer vissza, minél előbb készítse el.
- A feldolgozáskor tartsa be a megfelelő higiénés szabályokat, ne használja ugyanazokat az eszközöket a nyersanyagokhoz és a készételekhez
- Élelmiszerek állandó szellőzése biztosított legyen
- Nyers hús, tojás, földes áru mindig szennyezett, külön tisztítsuk, eszközeit is. Gyümölcs héját akkor is mossuk meg, ha meghámozzuk
- Minden alapanyagot kellően süssünk, főzzünk át
- Szobahőmérsékleten addig tároljunk ételt, amíg feltétlen szükséges, hűtőben tároljuk
- Hűtőben 1-2 napig tároljunk kész ételeket
- Nem elég melegíteni az ételeket, át kell forralni