prosztata

"Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta, mint aki éjjel-nappal ezen töri a fejét. A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.” Csukás István: Pom Pom meséi

Ki ne ismerné Gombóc Artúrt?! Nála jobb választást nem is találhattam volna az ünneplésre, ugyanis szeptember 13-án volt a nemzetközi csokoládénap.

Május a vérnyomás hónapja. A megelőzésé, a kezelésé. Nézzük kicsit meg, mi is ez a betegség és miért is kell ennyit foglalkozni vele!

A magas vérnyomás napjainkban sajnos nagyon sok mindenkinél előfordul. Nem csak idős, krónikus betegeket érint, fiatal felnőttek is egyre gyakrabban találkoznak vele. A magyarok egészségveszteségeinek, és az ebből eredő halálozások döntő része a krónikus, nem fertőző betegségekhez köthető. Az elhunyt nők felének, a férfiak több mint 40%-ának szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegség okozta halálát. A magas vérnyomás (hipertónia), amely fontos kardiovaszkuláris rizikófaktor, a férfiak esetében 1,8-szorosára, míg nők esetében 4,7-szeresére növeli a szív- és érrendszeri betegségek általi halálozás gyakoriságát. Egészségveszteségeink kockázati tényezői döntő részben a magasvérnyomás-betegség, a magas testtömegindex, a magas vércukor- és koleszterinszint, a dohányzás, valamint a magas só- és alkoholfogyasztás volt 2010-ben és 2019-ben is.

Magasvérnyomás-betegség

A vérnyomást két, higanymilliméterben megadott számmal jelöljük. Ezek közül az egyik a szisztolés érték, amely azt jelzi, hogy mekkora nyomás uralkodik az érrendszerben akkor, amikor a szív összehúzódik, a másik pedig a diasztolés érték, amely azt mutatja meg, hogy mekkora az ereinkben a nyomás, amikor a szív elernyed. A vérnyomás egészséges embernél (is) állandóan változik a nap folyamán többek között a napi tevékenységektől és a lelki/idegállapottól függően. A jelenlegi álláspont szerint – bár egyre több ajánlás fogalmaz meg alacsonyabb határértéket – magas vérnyomásnak vagy hipertóniának nevezzük azt az állapotot, amikor a vérnyomásérték két különböző esetben mérve (például néhány nap különbséggel, vagy egy napon belül máskor) nyugalmi állapotban (5 percig tartó ülés után, semleges hőmérsékleten) háromszori mérés átlagát tekintve meghaladja a 140/90 Hgmm-t. A betegség felosztásánál megkülönböztetünk primer (esszenciális) és szekunder (egyéb betegség kísérőtünete) hipertóniát. A primer forma, mint önálló kórkép lényegesen gyakoribb, az összes eset 85%-át teszi ki. Az esszenciális hipertóniát ismeretlen eredetű, multifaktoriális kórképnek tekintjük. Kialakulásában döntő szerepet játszanak a helytelen életmódi paraméterek, a rossz táplálkozási szokások, valamint kialakulásához nagymértékben hozzájárulnak a folyamatosan egymásra rakódó kezeletlen és feldolgozatlan stresszes állapotok okozta lelki és mentális tényezők is.

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás eleinte nem, vagy csak alig észlelhetően okoz tüneteket. Így gyakran tünet helyett már a hipertónia káros következményeit érzékeljük. Ezért kiemelten fontos a megelőzés. Az alábbi tünetek jelezhetnek magas vérnyomást: 

reggeli fejfájás,

orrvérzés,

szapora szívverés, szívdobogásérzés,

szédülés,

tarkótáji nyomás,

gyengeség,

koncentrációzavar.

Mind a megelőzésnek, mind a kezelésnek (szövődmények csökkentése) fontos része a megfelelő életmód kialakítása. A helyes életmód fogalmán a rendszeres fizikai aktivitást és a megfelelő táplálkozást, illetve ezek segítségével az ideális testtömeg elérését és megtartását értjük. Ezért fontos a dietetikai tanácsadás és a megfelelő étrend kialakítása. Egészséges táplálkozással akár 30%-os relatív rizikó-csökkenés is elérhető, valamint a magas vérnyomás is nagyon jól és hamar reagál a rossz szokásaink és helytelen életmódunk megváltoztatására.

ÉTREND

A magas vérnyomás étrendi kezelésével a célunk a vérnyomásértékek csökkentése és normalizálása mellett az eddigi helytelen táplálkozási rizikófaktorok kiszűrése és megváltoztatása. Az étrend jellemzői:

-        Egyénre szabott energia bevitel: az étrend energiatartalmát a tápláltsági állapothoz és a fizikai aktivitáshoz kell igazítani. A túlsúly, a hasi elhízás kerülése. Túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb terápia: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli.

-        A napi zsírbevitel max. 30 E%, az étrend zsírsavösszetétele (minőség) fontosabb, mint az összmenynyisége. Max. 10 E% a telített (SFA) zsírsavak aránya, a többi egyszeresen (MUFA) és többszörösen (PUFA) telítetlen zsírsav legyen. Kiemelten fontos az ómega-3, azon belül is az EPA és a DHA étrendi bevitele.

-        A transzzsírsavak (tFA) mennyiségét a lehető legkisebb mértékig csökkentsük, úgy, hogy a feldolgozott termékek fogyasztását korlátozzuk, és a természetes tFA-bevitelt <1E% alá szorítjuk.

-        Az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és húsokat válasszuk, fogyasztásukat mérsékeljük.

-        Tojást hetente max. 5-7 db mennyiségben fogyasszunk.

-        <5 g/nap só. A sóbevitel napi 1 g-mal történő csökkentése esetén a vérnyomás (hipertónia betegség esetén) 3,1 Hgmm-rel, míg egészséges egyénben 1,6 Hgmmrel csökkent.

-        A káliumbevitel pozitív hatással van a vérnyomásra. Az étrendben történő megvalósíthatóságát segíti a zöldfűszerek alkalmazása, és a káliumban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

-        Hal min. 1-2 alkalom/hét szerepeljen étrendünkben, amelyből egy legyen zsíros hal (magas zsírtartalmú).

-        Javasolt min. 5 adag- 500 g/nap zöldség és gyümölcs fogyasztása, ebből legalább 1 adag nyersen.

-        30-45 g/nap élelmi rostbevitel: részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat naponta, a hüvelyeseket heti min. 2X iktassuk be étrendünkbe.

-        30 g/nap vagy heti 4-5 alkalommal natúr, sótlan olajosmag-fogyasztása.

-        Naponta 2-2,5 l folyadék elfogyasztása javasolt, elsősorban tiszta víz formájában.

-        A cukor (beleértve a fruktózt is) és a cukros termékek (italok, üdítők is) fogyasztásának csökkentése, kerülése.

-        Alkoholos italok fogyasztásának korlátozása.

-        Étkezési ritmus kialakítása: Fontos a napi rendszeres étkezés beiktatása, és a megfelelő mennyiségi és minőségű ételek fogyasztása. Minimum napi 3x-i főétkezésre van szükség, de ha az életmódba beilleszthető, akkor két kisétkezés beiktatása is javasolt.

-        A zsírszegény konyhatechnikák alkalmazása: párolás, gőzölés, főzés, sütőben sütés, diétás rántás és habarás,…

A kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® iránymutatásai alapján a kardiovaszkuláris prevenció helyi és szezonális alapanyagokkal valósítható meg, így biztosítva populációszinten a fenntarthatóságot és az ökológiai szempontok figyelembevételét, illetve egyén szintjén az étrend költségeinek optimalizálását.

A kiegyensúlyozott, változatos, megfelelően összeállított és betartott étrend megelőzheti, késlelteti a későbbi szövődmények kialakulását.

Néhány gondolat röviden a hipertóniáról: http://www.hypertension.hu/upload/hypertension/document/nehany_gondolat_roviden_a_hipertoniarol.pdf?web_id

Mérjük vérnyomásunkat, figyeljünk életmódunkra, hogy a kockázati tényezőkkel ne veszélyeztessük egészségi állapotunkat!

Forrás:

-       https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2018/01/UD%202017-1_final.pdf

-       http://epa.oszk.hu/02900/02987/00024/pdf/EPA02987_egeszsegfejlesztes_2021_01_035-046.pdf

-       https://divany.hu/testem/magas-vernyomas-etrend-eletmod/

-       https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2021/03/a-kardiovaszkularis-megbetegedesek-etrendi-prevencioja-metabolizmus-2021.pdf

-       https://www.doki.net/tarsasag/hypertension_laikus/info.aspx?sp=200&web_id=

-       https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2018/08/taplalkozasi_akademia_hirlevel_2018_08_mediterran_etrend_180830.pdf

Dsida Jenő:
 
Hálaadás
 
Köszönöm Istenem az édesanyámat!anyak napja
Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat!
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel.
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restel.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad.
Köszönöm, Istenem az édesanyámat.
Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
– itt e földön senki sem szerethet jobban! –
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem, köszönöm az édesanyámat.
Te tudod, Istenem – milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!
Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!
Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az Édesanyámat!
Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!!!
 
🩷Anyák napja van ma.💗
❤️Tudjuk, hogy az anyaság az egyik legszebb „munka”, hivatás, és jópáran vannak, akik gyermekeik felnevelését főállásban végzik. Az (édes)anya legfőbb célja, vágya, hogy gyermeke egészséges és boldog legyen, és egészséges, boldog felnőtt váljon belőle. Szereti, táplálja és neveli gyermekét legjobb tudása szerint.
Szerdán volt a munka ünnepe. Anyának lenni felelős „munka” is egyben.
 
❤️A fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai – azon belül is a táplálkozás, táplálás – óriási szerepet játszanak olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint például az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A baba fejlődése függ az anya étrendjétől is. A magzat szervezete azokból a tápanyagokból épül fel, amit az édesanya fogyaszt, így a terhesség alatt kiemelten fontos a megnövekedett tápanyagszükséglet pótlása. Illetve elengedhetetlen, hogy az édesanya szervezetében már a terhesség előtt, a babatervezés időszakában megfelelő mennyiségben jelen legyenek az egészséges fejlődéshez szükséges vitaminok, ásványianyagok és nyomelemek.
 
💙Kevésbé ismert még a lakosság körében az epigenetika tudománya. Az epigenetika tudománya azt tanulmányozza, hogy a környezeti hatások és más külső-belső tényezők miként befolyásolják a gének működését. A kifejezés a görög epi- (feletti) és a genetika (öröklés tudománya) szavak összekapcsolásából származik, ami arra utal, hogy az epigenetikai változások nem az öröklődés útján, hanem azon felül érvényesülnek.
 
🩵Minden ember egyéni genetikai állományt örököl a szüleitől, melyek meghatározzák tulajdonságait, képességeit, hajlamait, illetve azt, hogy miként alakul az egészségi állapota, milyen betegségekre lesz fogékonyabb. Ma már egyre inkább úgy tűnik, hogy mindezek nem kizárólagosan a gének szerkezetétől függnek: bizonyos gének a környezeti tényezőktől függően kapcsolnak be és ki, vagyis a környezeti hatások a gének eltérő kifejeződését eredményezhetik.
 
💜Az epigenetika szerint az utódaink tulajdonságaiért is felelősek lehetünk, mivel az édesanya étrendje és más életmódbeli tényezők (dohányzás, stresszszint) megváltoztathatják a magzat génműködését. Ebből következik az is, hogy jó irányba lehet befolyásolni a gyermek későbbi egészségét kiegyensúlyozott étrenddel, egészséges életmóddal. Fontos a rendszeres testmozgás is, ami segít elkerülni az elhízást és az ehhez köthető anyagcsere-betegségeket, illetve kedvezően hat az immunrendszerre. Részletesebben: https://egeszsegvonal.gov.hu/e-e/1793-epigenetika.html
 
💙Ezekból az is látható, hogy az édesapa életmódja, táplálkozása is hatással van gyermeke egészségi állapotára, akár több generáción át.
 
💞A születés után pedig az édesanya feladata, hogy táplálja gyermekét, biztosítsa számára a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Ezen időszakban a gyermekek olyan tempóban fejlődnek, ami egyetlen más életszakaszra sem jellemző. Ilyenkor zajlik a gyomor-bél traktus érése, kialakulnak az anyagcsere folyamatok, nagymértékű agyi és idegi fejlődés megy végbe, fejlődik az immunrendszer, valamint hihetetlen mértékű növekedés jellemző.
 
💞Ahhoz, hogy ezek a folyamatok zökkenőmentesek legyenek, a gyermekeknek rengeteg tápanyagra van szükségük: egy csecsemő, kisded tápanyagszükséglete akár hétszerese egy felnőttének testsúlykilogrammonként! Ha korának megfelelően, változatosan tápláljuk gyermekünket, sokat tehetünk azért, hogy egészséges felnőtt váljon belőle. Az édesanya által összeállított étrenden is múlik, milyen étkezési szokásai alakulnak ki, melyek szintén az egészségmegőrzés fontos összetevői.
 
A csecsemőknek a megfelelő növekedés, fejlődés és egészség eléréshez az első hat hónapban az édesanya saját teje az optimális választás. A hozzátáplálás során már fontos kialakítani a gyermek egészséges étkezési szokásait. A kisdedeknek 1 éves kor felett még eltérő mennyiségű és összetételű tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. A felnőttek ízlése szerint fűszerezett, sózott és cukrozott ételek még megterhelik az emésztőrendszerüket. Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Iskolás korra tehető az egyéni életmód, azon belül is a saját táplálkozási szokások kialakulása.
 
💞Törekedni kell a jó példamutatásra, a helyes szülői mintára. Ehhez a szülőnek egészségtudatosnak kell lennie, ami tanulható. A serdülők táplálkozási szokása erősen összefügg a családi mintával, a szülői modellel és a közösen eltöltött idővel. Az egészséges étkezésre odafigyelő családtag jelenléte a legfontosabb védőfaktor a gyermek számára. Ha a család rendszeresen együtt étkezik, az a fiatalok egészségesebb táplálkozásával jár, de ez fordítva is igaz.
 
💓A korai életévekben fogyasztott táplálék minősége hatással van a testösszetételre, a fizikai és kognitív állapotra felnőttkorban is. Az egészséges táplálkozás ezáltal egy hosszútávú, összetett prevenciós programként is felfogható.
 
💝Ünnepeljük az édesanyákat, a kismamákat és a nagymamákat/dédnagymamákat. Ajándékot készítünk és adunk. De mi is a legszebb ajándék? A szeretet! Mit kívánunk? Erőt, egészséget, boldogságot. Erő, egészség és boldogság egybefonódik, és mi magunk is sokat tehetünk érte. Sokan vagyunk édesanyák és gyermekek is egyben. Ajándékot adunk és kapunk.
 
Hogyan tudnak Önök anyaként és/vagy gyermekként erőt, egészséget, boldogságot adni? Egészséges életmóddal, egészségneveléssel. Egészségfejlesztési Irodánk ebben tud segíteni Önöknek, forduljanak hozzánk bizalommal! https://www.efidombovar.hu/index.php/rolunk
 
 

A Rákellenes Világnap tökéletes alkalom arra, hogy számot vessünk magunkkal. Vajon mit tettem és tehetek én az egészségemért? Mit mutatnak a számok? És persze hogyan előzzem meg a daganatok kialakulását, mire figyeljek és milyen segítséget kaphatok ez ügyben?

Mindenki tehet a maga és környezetében élők egészségéért. Az alkoholfogyasztás mellőzése, a túlzott szoláriumozás kerülése, a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend, a rendszeres mozgás és még sorolhatnám, mind mind csökkenti a rákbetegség kialakulásának kockázatát. Tolna megyében 3 Egészségfejlesztési Iroda is segíti a lakosság egészségtudatosságát ingyenes szolgáltatásaival, melyek Dombóváron, Bonyhádon és Szekszárdon érhetők el.

🌎SZENT-GYÖRGYI ALBERT: Psalmus Humanus, részlet Föld napja
 
ÖTÖDIK IMA: A FÖLD
 
Uram!
Azért adtad a Földet, hogy rajta éljünk,
Megmondhatatlan kincseket halmoztál bensejébe,
Képessé tettél rá, hogy értsük alkotásod,
Könnyítsük munkánkat, megfékezzük az éhezést, a kórt.
Mi meg azért ássuk ki a kincseket, hogy
Elherdáljuk félelmes, pusztító eszközökre,
Leromboljuk velük, mit mások építettek,
És végül ellenünk forduljanak.
Isten! Add, hogy a teremtésben társaiddá legyünk,
Hogy megértsük és tovább jobbítsuk tetteid,
Hogy itt, glóbuszunkon biztos otthonra leljen
A jólét, boldogság és a harmónia.
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.