Hummusz
Leírás: A hummusz egy krémes állagú közel-keleti (arab) étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből (szezámpaszta), olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek. Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent.
Mivel hangalakja a teljesen más jelentésű és eredetű humusz szóéra emlékeztet, az étel nevének írásakor általában a hummusz formát részesítik előnyben.
A hummusz alapanyagainak köszönhetően rendkívül tápláló étel. Nagyon jó hús-állati fehérje helyettesítő alternatíva. Kenyérrel fogyasztva teljes értékű fehérjeforrás, bővelkedik kis glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokban és előnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rezet, valamint E- és B-vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős.
A hummusz összetevői a csicseriborsó, és a szezámmag is előnyös hatással van a vér koleszterin- és lipidszintjére, rostjaik pedig segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget. A szezámolaj egyes összetevői (lignánok) hatékonynak bizonyultak egyes rákfajták megelőzésében, sőt kezelésében is.
A hummuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pita kenyérrel, mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld, pirospaprika, római kömény stb.). Különféle feltéteket is fogyasztanak hozzá, például pirított hagymát, fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás vagy éppen olívás szószokat. Mártogatósként, ropogós zöldségekkel, vagy salátában is nagyon finom.