Élelmiszereink A-Z

Fekete berkenye


A fekete berkenye, más néven arónia ((Aronia melanocarpa), sötétszínű bogyós gyümölcs, egyike az antioxidánsokban leggazdagabb gyümölcsöknek. Eredete egészen Észak-Amerikáig nyúlik vissza, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanada keleti részéről származik. Európában több mint 100 éve jelent meg. A berkenye a Rosaceae családba tartozó cserjén nő, és nyár közepén szüretelhető. Májusban mintegy 10 napon keresztül virágzik, fehéres virágai sok gyümölcsfajtáéhoz hasonlítanak, leginkább a galagonyáéhoz. Az 5–10 mm átmérőjű fekete színű bogyók nyár végére érnek be, nyersen szinte elviselhetetlenül savanyú, fanyar az ízük, az angolszászok ezért is hívják chokeberrynek, azaz fojtogató bogyónak. Az aróniabogyó a madarak kedvelt tápláléka is, mivel ők nem érzékelik a kellemetlenül összehúzó ízt. A fekete berkenye elnevezése vélhetően annak köszönhető, hogy termése hasonló megjelenésű a közeli rokon berkenyefajokéhoz (Sorbus spp.), azonban a berkenye (Sorbus) és a törpeberkenye (Aronia) két különböző növénynemzetség.

Tápérték 100 g fekete berkenye gyümölcsben:
Energia 47 kcal
Szénhidrát: 9,6 g, amelyből cukrok: 4,3 g
Rost: 5,3 g
Fehérje: 1.4 g
Zsír: 0,5 g

A rózsafélék családjának többi tagjához hasonlóan a fekete berkenyének is igen magas a gyümölcscukor, pektin és csersavtartalma. Szupergyümölcsként is emlegetik, mert gazdag C-és K-vitaminban, mangánban, az antioxidáns polifenolok csoportjába tartozó flavonoidok közül antocianinokban és flavanolokban. Antioxidáns tartalma kb. háromszorosa a többi bogyós gyümölcsének (áfonya, feketeribizli, szeder). Szabadgyök megkötő képességénél fogva számos betegség kialakulásának rizikóját csökkenti, ilyenek a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a neurodegeneratív betegségek, a daganatos betegségek. Gyulladáscsökkentő hatású.

Fogyasztása

Érdemes kisebb adagokkal kezdeni, míg a szervezetünk és az ízlelésünk is hozzászokik a berkenye jellegzetes hatásához, ízéhez. Egyébként fogyasztható:
nyersen,ital és smoothie formájában,süteményekben, desszertekben, és lekvárként.
Located in: gyümölcs
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.