Vöröshagyma
Leírás: A magyar konyha egyik legjellegzetesebb növénye a vöröshagyma, amelyet az emberiség már több mint ötezer éve ismer, termeszt és fogyaszt. Az első feljegyzések a Közel- és Távol-Keletről erednek, ahol a hagyma használata élelmiszerként és gyógyszerként széles körben elterjedt, emellett vallási célokra is alkalmazták. A népi gyógyászat mikroba elleni és rákmegelőző hatást tulajdonított a növénynek. A vöröshagymában található anyagok elősegítik az emésztést, tágítják az ereket, javítják a szívműködést, csökkentik a magas vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Jellegzetes íze és illata egy kénvegyületeknek, az allilszulfidnak köszönhető.
A hagyma fogyasztása igen hasznos, hiszen tartalmaz B1, B2, valamint C-vitamint, alciumot, káliumot, jódot, foszfort, cinket, szelént, nikotinsavat és flavonoidokat is.