A média és az online világ minden felületén olvashatjuk a figyelmeztetéseket: kánikula, hőségriadó, extrém UV sugárzás. Mellette apró tanácsok a védekezéshez, egészségünk megóvásához. Most én sem szeretném önöket sok olvasással megerőltetni, így csupán pár hasznos tanácsot hoztam, és mellé pár infografikát.
Milyen ételekkel, italokkal hűsíthetjük szervezetünket a nagy melegben?
- Szobahőmérsékletű víz, savanykás és nem vagy gyengén édesített italok, mint pl. limonádé.
- Langyos, nem édesített teák: zöldtea, citromfű, levendula, gyöngyajak, pitypang. A komló is remek hűtő hatású, viszont elsősorban alkoholmentes formákban, mint tea vagy alkoholmentes vagy citromos sör.
- Napszúrásnál jótékony segítség a kamilla és hársfatea, kiszáradásnál a fehér mályva.
- Levesek, gyümölcsök, nyers és párolt zöldségek és főzelékek.
- Savanykás ízű élelmiszerek: ribizli, szeder, meggy, málna, citrom, sóska, paradicsom, ecet, savanyított tejtermékek, kovászos uborka.
- Kesernyés ízvilágú élelmiszerek: keserű salátafélék, citromhéj, grapefruit, olajbogyó, zöldtea, és mértékkel a kávé és a sör.
- Tejtermékek mértékkel, napi maximum fél liter mennyiségben.
- Fokozott mértékű izzadásnál a sópótlás is fontos, de óvatosan a sózott élelmiszerekkel, mint a chips, sózott magvak, sós péksütemények, sós pattogatott kukorica,…
- Könnyű, zsírszegény ételeket fogyasszunk inkább „OKOSTÁNYÉR” módra, mert a napi javasolt 500 g zöldség és gyümölcs fogyasztása is hozzájárul napi folyadékszükségletünk biztosításához.
- Együnk MÉRTÉKKEL-minden túlzás megterheli a szervezetet.
- A túlzottan hideg és meleg ételek és italok szintén megterhelik szervezetünket!
Olvassák honlapunkat és facebook oldalunkat, ahol további információkat és recepteket olvashatnak.
Hasznos oldalak:
https://www.facebook.com/nemzetinepegeszsegugyikozpont
https://www.facebook.com/budai.egeszsegkozpont
https://www.facebook.com/kurolieni/