A gyermekkorra is igaz, hogy az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezet számára fontos, energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat), és az energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványianyagokat és nyomelemeket). A megfelelő mennyiség és minőség korosztályonként változó.

A fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai- azon belül is a táplálás- hatással vannak a későbbi életkorok egészségi állapotára. A magzat fejlődése függ az anya étrendjétől, már a babatervezéstől kezdődően. Az első 6 hónapban az anyatej az elsődleges táplálékforrás a csecsemő számára. A hozzátáplálás során már fontos kialakítani a gyermek egészséges étkezési szokásait. A kisdedeknek 1 éves kor felett még eltérő mennyiségű és összetételű tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. A felnőttek ízlése szerint fűszerezett, sózott és cukrozott ételek még megterhelik az emésztőrendszerüket.

Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Ezért fontos a helyes szülői minta.

Iskolás korra tehető az egyéni életmód, azon belül is a saját táplálkozási szokások kialakulása. A korai életévekben fogyasztott táplálék minősége hatással van a testösszetételre, a fizikai és kognitív állapotra felnőttkorban is.

Az egészséges táplálkozás ezáltal egy hosszútávú, összetett prevenciós programként is felfogható. Az étrend összeállításához hasznos ötleteket, recepteket és mintaétrendet találnak weboldalunkon gyermekek és felnőttek számára,

 illetve két, szakemberek által összeállított oldalon:

-        http://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/

-        https://mibolmennyitegyek.hu/szuloknek

Az étrend mennyiségi és gyakorisági összeállításában -korosztályonkénti lebontásban-, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet előírásai segíthetnek otthon is.

 

Otthoni használtra ajánljuk az alábbi letölthető dokumentumokat:

Napi energiaszükséglet és adagolási útmutató

Nyersanyagkiszabati előírás

 

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.