Van, akinek elég csak alkalomadtán, viszont egyeseknek komoly kísértés lehet a mérték tartása. Mert ez a valódi kérdés, hogy mikor, mit és mennyit szabad belőle fogyasztani. Hiteles információ nélkül pedig sok fejtörést okozhat nekünk akkor, ha szeretnénk odafigyelni az egészséges életmódra.

Sokszor hallott mondat, hogy nincs tiltott étel, csak kerülendő mennyiség. Ez az italokra is vonatkozik, a biztonságosan bevitt alkohol mennyiséget egységekben adják meg, ahol egy egység 14 g tiszta alkoholnak felel meg. Ebből a nőknek egy egység jár, a férfiaknak megengedett a kettő. Tehát MÉRTÉKLETESSÉG itt is.

Mennyi ital felel meg ennek az egy egységnek? Átlagos, tehát 5 %-os alkohol tartalmú sörből: 3,5 dl, jó minőségű borból: 1,5 dl és a tömény alkoholok esetében 4 cent (ha 40%-os alkohol tartalmú) az, ami belefér az egy egységbe.

Tehát amikor az elfogyasztható mennyiségekről beszélünk, akkor mindig figyelembe kell venni az életkort (kiskorúakra ezek az adatok természetesen nem vonatoznak), illetve a nemet és figyelni kell az italok alkoholtartalmát, mert azonos típuson belül is változó lehet az alkohol százaléka.

Ami már rizikóval jár a nőknél a mindennapos 4 vagy annál több egység elfogyasztása vagy heti szinten 8 egységnyi alkoholt meghaladó italozás. A férfiaknál rizikót jelentő mennyiség napi 5 vagy a heti 15 egységnyi, vagy azt meghaladó alkoholfogyasztás.

Miért rizikó, ha többet iszunk a kelleténél? https://divany.hu/testem/2019/12/31/maj/

 De ezzel a történetnek még nincs vége, hiszen akkor túl egyszerű lenne. Az alkohol 1 g-jában 7 kcal van, és ezen felül még, ha nem tiszta alkohol, akkor egyéb energiát tartalmazó hozzávalókról, mint a cukor még nem beszéltünk. Bővebben itt olvashatnak: https://moderndietetika.com/minden-amit-az-alkoholrol-tudnod-kell/

Mi a helyzet a gyermekekkel?

Általánosan elterjedt vélekedés, hogy a teljes tiltás helyett az engedékenység megvédheti a fiatalokat a későbbi függőségektől. Ez nemcsak a dohányzással, hanem az alkoholfogyasztással is így van. A kutatások azonban az mutatják, egyáltalán nincs pozitív hatása az otthoni liberalizmusnak, sőt, sok esetben előfordul, hogy rosszabbat tesznek vele a szülők, mintha kategorikusan elleneznék a dolgot. Erről bővebben itt olvashatnak: https://felelosszulokiskolaja.hu/felelos-szulo/26605

Néhány tipp az ünnepi kortyolgatáshoz:

  • Mindig csak félig töltsd tele a poharad! Ez segít egy-két italra korlátozni magadat bulinként.
  • Kerüld el a magasabb kalóriatartalmú kevert italokat! Felejtsd el a tojáslikőrt, a margaritákat, és más cukros vegyes italokat - vagy készíts egyet (lehetőleg cukormentesen), és tekintsd ezt a desszertnek.
  • Maradj hidratált - minden pohár ital mellé fogyassz vizet!
  • Kortyolgass lassan - szánj időt az alkoholos ital élvezetére!

alkohol01

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.