Hogy vannak? Előkerültek a télikabátok, sálak, kesztyűk? Bizony megérkezett a szeles, fagyos november. Hideg időben nemcsak kívülről védhetjük a szervezetünket, hanem belülről is erősíthetjük, melegíthetjük. A hideg italok, ételek helyett részesítsük előnyben a langyos, meleg hőmérsékletű főtt ételeket, akár reggelire és vacsorára is. A fűszerek is segíthetnek fázósság esetén, de minden túlzás káros lehet. Meglátják, jól fog esni! Receptötletekért nézzenek körül honlapunk RECEPTTÁRÁBAN.
 
Ebben a hidegben nehezebb lehet a napi ajánlott folyadékmennyiséget elfogyasztani. Önök tapasztalták már ezt? Én igen! Úgy sikerül megoldanom, hogy melegítem a vizet, van hogy ízesítem, van hogy teát készítek belőle. Nekem bevált, próbálják ki önök is. Az édesítéssel viszont legyenek mértékletesek, nem kell feltétlenül cukor, méz, vagy cukorpótló az italba! Miért fontos a megfelelő hidratáltság? Ajánlom Schmidt Judit dietetikus, Youteefool cikkét a témában: 👇🔗 https://www.dietaajanlas.hu/osszel-es-telen-se.../...
 
Mivel erősíthetjük még szervezetünket, immunrendszerünket?mibolmennyit
- Rendszeres, napi zöldség és gyümölcsfogyasztással. A magyar táplálkozási ajánlás szerint a napi ajánlott zöldség és gyümölcsbevitel 5 adag, vagyis fél kg. A 2019-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) eredményei alapján az átlagos zöldség– és gyümölcsfogyasztás összesítve (339 g/nap) nem érte el a javasolt napi 400-500 grammot. A téli időszak ugyan szűkösebb zöldségek és gyümölcsök tekintetében, de kis odafigyeléssel biztosítható az ajánlott mennyiség, sőt. Honlapunk mellett más oldalak is segítségünkre lehetnek, mostani ajánlatom:
- Teljesértékű gabonák a tányéron. Az OTÁP vizsgálat szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék mennyisége mindössze 7 gramm volt napi szinten, ami igen csekély. A finomított és a teljes kiőrlésű (rostban dús) gabonafélék ideális aránya 50-50% körül alakulna.
- Diófélék, olajos magvak rendszeres fogyasztása. Ezekből napi 10 grammnyit fogyasztunk a 2019-es adatok szerint. Egy adag ezekből kb. 30 gramm, és hetente 3-4 alkalommal is érdemes belőlük enni az értékes vitamin-, ásványianyag-, zsírsavtartalmuk miatt.
Miben tudják ezek az élelmiszerek támogatni egészségünket?
A növényi eredetű élelmiszerek amellett, hogy értékes vitamin, ásványi anyag és rostforrások, tartalmaznak jótékony hatású növényi vegyületeket is. Antioxidáns, vagyis szabadgyökkötő képességük mellett, a keringési, daganatos, illetve gyulladásos betegségek megelőzésében is szerepet játszanak!
 
 
teljes gabonak
Minden növényi eredetű táplálék más fitonutrienst tartalmaz, így ajánlott minél változatosabban fogyasztani zöldségeket🥦gyümölcsöket🍇, teljes értékű gabonákat🌾. Gyakran ezek a fitonutriensek adják a növények színét, ezek együttes fogyasztása pedig felerősíti egészségmegőrző hatásukat. A Miből Mennyit Egyek? honlapján további érdekes cikkeket találnak a témával kapcsolatban👉🏻 A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban: (https://senior.mibolmennyitegyek.hu/cikkek/32)
 
A hónap a teljesértékű, teljeskiőrlésű gabonák hónapja. Így „leporoltam” kenyérsütőgépemet és sütöttem fincsi házi kenyeret teljeskiőrlésű búza-, lenmag-, kendermagliszt, lenmagpehely, útifűmaghéj főszereplésével. Sokáig boltban vásároltam, lusta voltam, pedig nem könnyű jó, megbízható teljeskiőrlésű kenyeret vásárolni. És mindössze 10 percembe került a hozzávalókat belemérni a gépbe, a többit elvégezte helyettem. Csodás kis kenyerem lett!! Önöket is bíztatom, ha szükségük van egy kis bíztatásra! És dicséret mindenkinek, aki házi péknek állt!😍
A héten, november 22-én volt a KIMCHI (kimcsi) NAPJA. Kis összefoglalóm és recept itt.  
mikulascsomag
 
Egy hét múlva Advent 1. vasárnapja, készülődünk a Megváltó eljövetelére, az Úr érkezésére. Várakozunk. Én már hangolódom, csodás karácsonyi dalokat hallgatok. Az én adventi naptáram ilyen csodás zenei pillanatokból fog állni. Ahogy telnek az évek, egyre könnyebben elérzékenyülök, meghatódom. Önök is?
 
Közeledik a Mikulás ünnepe is, a gyermekek már biztos nagyon várják. Az elmúlt években és idén is olvashatunk arról, mi kerüljön a kicsinyek csomagjába, ami nemcsak finom és édes, hanem vigyáz az egészségükre is. Íme pár ötlet, hasznos oldal:
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.