Reményik Sándor: Augusztus, nyárutó aug jelesnapok
 
Augusztus, nyárutó...
A Göncöl tengelye,
Mint roppant égi óramutató,
Némán, merőn mutat már ősz fele
Kigyúlt hajók
Suhannak át az égbolt tengerén,
Némán, szorongó szívvel nézem én
Ott fenn egy fagyos, zuzmarás ajak
A forró csillagokra rálehel, -
S hullnak, mint itt lenn a falevelek.
A csillagok hamarabb kezdik el...
Mi jön? Mi megy?
Mi hull le még?
Nem volt a csillaghullásból elég?
Kigyúlt hajók
Suhannak át az égbolt tengerén,
Jelek, csodák...
Némán, szorongó szívvel nézem én.
Egy új teremtés reggele előtt
Ez tán az Isten vajúdó, szent láza
És itt lenn nincs, aki megmagyarázza.
 
 
Augusztus havába léptünk. Reményik Sándor versét egy kedves ismerősöm osztotta meg, nagyon megtetszett, így én is megosztom önökkel. Dolgozom, és mégis érzem a kikapcsolódás, a feltöltődés ízét. Szeretem ezt a hónapot, a nyarat, még ha szélsőséges is. Az utolsó nyári hónap, melyet több néven illetnek: Aranyasszony hava, bőség hava, szűz hava, nyárutó hava, a nyár koronája. Több jeles nap is volt a héten.

 

1992-ben az Egészségügyi Világszervezet a hónap első napját az Anyatej Világnapjává nyilvánította, augusztus első hete pedig az Anyatejes táplálás hete lett. Miért olyan fontos erről napot, hetet elnevezni? Olvassák el tavalyi cikkemet: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1251765948975050&id=252263692258619
Hallgassanak meg egy beszélgetést a szoptatásról. Aki kérdez Gundel Takács Gábor. Aki válaszol Dr. Szalkay Krisztina adjunktus, gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter szakorvos: https://www.youtube.com/watch?v=vZaPGCilo8A
 
Nagyon szeretem a dinnyét, hát miért is ne lenne a dinnyének is napja! Augusztus 3.
És aki összegyűjtötte nekünk e jeles napokat - Youteefool:@Youteefool.
Mai receptem főszereplője kis kertem egyik ékessége. Nem igényes, ellenálló, csodaszép kis bokor, melynek gyümölcse aranyat ér. Nézzük, miért is!
 
FEKETE BERKENYE
A fekete berkenye, más néven arónia ((Aronia melanocarpa), sötétszínű bogyós gyümölcs, egyike az antioxidánsokban leggazdagabb gyümölcsöknek. Eredete egészen Észak-Amerikáig nyúlik vissza, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanada keleti részéről származik. Európában több mint 100 éve jelent meg. A berkenye a Rosaceae családba tartozó cserjén nő, és nyár közepén szüretelhető. Májusban mintegy 10 napon keresztül virágzik, fehéres virágai sok gyümölcsfajtáéhoz hasonlítanak, leginkább a galagonyáéhoz. Az 5–10 mm átmérőjű fekete színű bogyók nyár végére érnek be, nyersen szinte elviselhetetlenül savanyú, fanyar az ízük, az angolszászok ezért is hívják chokeberrynek, azaz fojtogató bogyónak. Az aróniabogyó a madarak kedvelt tápláléka is, mivel ők nem érzékelik a kellemetlenül összehúzó ízt. A fekete berkenye elnevezése vélhetően annak köszönhető, hogy termése hasonló megjelenésű a közeli rokon berkenyefajokéhoz (Sorbus spp.), azonban a berkenye (Sorbus) és a törpeberkenye (Aronia) két különböző növénynemzetség.
 
berkenye és lekvárTápérték 100 g fekete berkenye gyümölcsben:
Energia 47 kcal
Szénhidrát: 9,6 g, amelyből cukrok: 4,3 g
Rost: 5,3 g
Fehérje: 1.4 g
Zsír: 0,5 g
 
 
 
A rózsafélék családjának többi tagjához hasonlóan a fekete berkenyének is igen magas a gyümölcscukor, pektin és csersavtartalma. Szupergyümölcsként is emlegetik, mert gazdag C-és K-vitaminban, mangánban, az antioxidáns polifenolok csoportjába tartozó flavonoidok közül antocianinokban és flavanolokban. Antioxidáns tartalma kb. háromszorosa a többi bogyós gyümölcsének (áfonya, feketeribizli, szeder). Szabadgyök megkötő képességénél fogva számos betegség kialakulásának rizikóját csökkenti, ilyenek a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a neurodegeneratív betegségek, a daganatos betegségek. Gyulladáscsökkentő hatású.
Fogyasztása
Érdemes kisebb adagokkal kezdeni, míg a szervezetünk és az ízlelésünk is hozzászokik a berkenye jellegzetes hatásához, ízéhez. Egyébként fogyasztható:
nyersen,
ital és smoothie formájában,
süteményekben, desszertekben,
és lekvárként.
Tavaly még nem volt termése, idén pedig megviccelt rendesen. Gyönyörűen virágzott, melyekből sok fürt zöld bogyócska lett. De míg az áfonya szépen színesedett, addig a berkenye zölden fonnyadozott. A szárazságra fogtam, pedig öntöztem, mint az áfonyát. Sajnos datolyaszilváim megsértődtek és lepotyogtak a fáról, míg hazaértünk a nyaralásból, így a berkenyét is már szinte elsirattam. Aztán láss csodát, 2 hónap után elkezdett színesedni, feketedni és gömbölyödni! Megkóstoltam. Tudtam, hogy nem lesz édes, de igazából nem tudtam mire számítsak. Érdekes volt. Nem rossz, de semmi különleges. Azóta szinte napi szinten megeszek pár bogyót, mert tudom, hogy mire képes. Almával, vagy más édes gyümölccsel együtt érdemes elkészíteni és fogyasztani. Én is így tettem.

A nyár a befőzés ideje. Nekem igazából most csak berkenyéből lett annyi gyümölcsöm, hogy eltegyem télire. Fagyasztottam, és készítettem belőle lekvárt is. Szilvával, mert azt sikerült vennem, és sajnos nem tudtam elég gyorsan enni, mentenem kellett. Színben is passzolt. A recept eredetije - izek-es-izlesek.com.

És tegyünk el olyan eseményeket, gondolatokat, érzéseket, dolgokat lelki befőttes üvegünkbe, melyeket szeretnénk hosszú időre megőrizni! https://www.facebook.com/eppelpasztoradrienn/posts/589936683315293
#youteefool
Mave Magyar Védőnők Egyesülete

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.