VAKÁCIÓ!🌞🍦🏖🚲🚣‍♀️⚽️
De előtte nézzünk körül, mi történt a héten.

 

Hétfőn, június 12-én volt a falafel nemzetközi napja és a húsmentes világnap. A falafel és egyéb húsmentes ételek receptjét megtalálják honlapunk RECEPTTÁRÁBAN ( https://www.efidombovar.hu/index.php/recepttar), válogassanak kedvükre.
Június 13-án a magyar védőnőket ünnepeltük, 14-én a véradókat! Fejlődés, gyógyítás, egészség.
Június 16-án a FRISS ZÖLDSÉGEK NAPJA volt. 🥦🍅🥒🥕🥬🫑🧅 A legújabb táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®szerint naponta minimum 400 g zöldség/gyümölcs fogyasztása ajánlott, ebből legalább egy adagot nyersen. Válasszunk szezonális, helyi terményeket, a szivárvány minden színében!
apak_napja.jpg
❤️„Az igazi apa nem horgony, mely visszatart,
sem hajó, mely odavisz, ahová csak akarod,
inkább jelzőfény, melynek szeretete vezet utadon.”💞
 
Június harmadik vasárnapja APÁK NAPJA. 👨‍👧‍👦
Pár gondolat az apa szerepéről a gyermeknevelésben.
Az elmúlt évszázadok nagyon erős tradíciókat teremtettek a nemi szerepekben és a családi munkamegosztásban egyaránt. A hagyományos gondolkodás (a tudományos és a hétköznapi gondolkodás is) úgy tartotta, hogy az apák dolga annyi a gyermeknevelésben, hogy megteremtsék az anyagi feltételeket a család számára, biztosítsák a nők és a gyermekek számára a védelmet.
A modern idők alapjaiban rengetik meg a tradíciókat, s a társadalmi-ökológiaia-kultúrális változások átrajzolják a szükséges viselkedési mintákat. Az elmúlt 50 évben nagy változás indult el az apa-gyermek viszonyban, s egy 1983-ban Daniels – Weingarten által végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a hetvenes években született gyermekek esetében az apák kétszer annyi időt töltöttek a gyermekekkel kapcsolatos teendőkkel, mint a 20 évvel előbbi apák. Ez azt mutatja, hogy a családokon belül tendenciaszerűen nő az apák involváltsága (bevonódása) a gyermeknevelésbe. Az apai szerepek és az apai viselkedés napjainkban nagyon változatos képet mutat. Az 1940-es évektől tapasztalható az a törekvés a férfiak körében, hogy szakítanak a saját gyermekkorukban megtapasztalt apai mintával, és új viselkedési módokat kísérleteznek ki a saját családjukon belül. Ilyen jelentős változások, hogy az apák lemondtak az agresszív fegyelmező szerepükről, és egy barátságosabb, játékosabb viszonyt fejlesztettek ki a gyermekükkel. Megosztják az anyával a családon belüli feladatokat, és egyre több apa tölti be sikeresen a gondoskodó apa szerepet, aki már nem elsősorban az anyagi jólétről, hanem a családi értékrendről gondoskodik.
Az apákkal töltött idő és annak minősége is ugyanolyan fontos a gyermek fejlődése szempontjából, mint az anyával töltött idő. A gyermek korai fejlődésében, a korai kötődéseinek kialakulásában az apai ölelés, a szemkontaktus, a beszéd, az érintés, a gondozási tevékenység (összefoglalva az interakciók) ugyanolyan fontosak és eredményesek, mint az anyai interakciók. Az apa jelenléte, elérhetősége, gondoskodása ugyanolyan érzelmi biztonságot ad a gyermeknek, mint az anya. Ha az apa ugyanolyan kompetensen látja el a csecsemőt, mint az anya, a gyermek fejlődése kiegyensúlyozott. Meg kell említeni, hogy az apák eltérő stílusban foglalkoznak a gyermekeikkel, s mást tanulnak meg a gyermekek az apákkal való játékban, mint az anyákkal való együttlétben. Tehát az apa-gyermek és az anya-gyermek kapcsolatokban nem a versenyt érdemes kihangsúlyozni, hanem azt, hogy a kétféle szülői viselkedés kiegészíti egymást.
További érdekességeket itt olvashatnak: http://www.lelkititkaink.hu/apai_szerep.html
Pár érdekesség apák napjára :
💙Az anyák és az apák hasonló hormonális mintázatú változáson mennek át a nő várandóssága során. A kortizol és a prolaktin szint megemelkedik szülés előtt és után, míg a tesztoszteron csökken szülés után.
💙A nagyobb apai figyelemben részesülő gyermekek felnőve könnyebben igazodnak el közösségekben. Az apa részéről a gyereknevelésbe fektetett energia együtt jár a gyermek későbbi sikerességével.
💙Fontos egészségvédő hatása van a férfiak számára a gyermekkel való szoros érzelmi viszonynak.
💙 A férfi teljes jogú résztvevője a gyermek ellátásának, nem besegít abba.
Kedves Édesapák, Apukák, Nagypapák! BOLDOG APÁK NAPJÁT KÍVÁNUNK!💝
Itt a szünidő. Engedjék meg, hogy ajánljunk pár egészségvédő tippet családjuk és csemetéjük számára! Miért is?!
Magyarországon az első és második osztályos tanulók körében a túlsúly, elhízás csaknem minden 4. gyermeket érint. A gyerekek táplálkozási szokásai sem a legjobbak:
-közel minden 3. gyermek 5-nél kevesebbszer eszik naponta,
-minden 5. gyermek csak néhányszor vagy soha nem reggelizik,
-a gyermekek 68%-a fogyaszt naponta cukros italokat,
-csupán a gyerekek 69%-a fogyaszt mindennap zöldséget.
Az eredmények sajnos azt is mutatják, hogy 2010 és 2019 között nőtt azoknak a gyerekeknek az aránya, akik autóval közlekednek az iskola és az otthonuk között. Szintén kedvezőtlen változás, hogy jelentősen csökkent a 2 óránál többet aktív játékkal töltő gyerekek aránya és ezzel párhuzamosan nőtt a képernyő előtt töltött idő.
A Táplálkozástudományért Alapítvány és a 21 Nő az Egészségügyért alapítvány tavaly szeptemberben 524 középiskolást kérdezett meg a táplálkozási szokásaikról egy online felmérés keretében. A kérdőív eredményei alapján a válaszadók 70,7%-a normál tápláltsági állapotú, közel 12%-a alultáplált, 11,9%-a túlsúlyos és 5,5%-a elhízott, mely a fiúk körében magasabb értéket mutat. A kamaszok közel 34%-a reggeli nélkül kezdi meg a napot, amely negatív irányban befolyásolja például a koncentrálóképességet is. A fiatalok közel egyharmada (31,5%) hetente 1-3 alkalommal fogyaszt készételt (pl. étterem/gyorsétterem, hűtőpultban kapható kész levesek, tészták, saláták). Sajnos az otthon főzés és a családi étkezés közös élménye egyre inkább kiszorul a mindennapokból. A kamaszok csupán 43,2 %-a fogyaszt minden nap gyümölcsöt, 52,1%-a zöldséget, pedig a hazai és nemzetközi táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább 400 gramm zöldség-gyümölcs fogyasztása javasolt. A középiskolások 79,2%-a iszik naponta többször csapvizet, ásványvizet; 33,4% fogyaszt minden nap cukrozott üdítőitalt, ízesített ásványvizet; 19,3% energiaitalt és 28,6% kávét. Pozitívum, hogy a válaszadók közel 80%-a csapvizet, ásványvizet fogyaszt napi szinten, ugyanakkor érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a fiatalok 13,2%-a hetente 1-3 alkalommal alkoholos italt is iszik, ami rendkívül káros a fejlődő szervezetre. A mozgásszegénység náluk is jellemző, többségük csupán hetente 3-4 alkalommal (23,7%) vagy heti 1-2 alkalommal (24,0%) mozog célzottan.
Az egészséges életmódra nevelés már pici korban el kell, hogy kezdődjön. A szülőnek jó példát kell mutatnia.
Hogyan csináljuk?
Az MDOSZ GYERE (Gyermekek Egészsége) programja a nyári szünidőben kitárja kapuit. ⛱
A vakáció tíz hetében szerethető mesékkel, játékokkal, egyszerű, akár a gyerekekkel közösen elkészíthető finom ételek receptjével és sok érdekességgel szeretnének a dietetikusok hozzájárulni ahhoz, hogy a nyár tartalmasan teljen. Az alábbi videóban Szűcs Zsuzsanna dietetikus, az MDOSZ elnöke beszél arról, hogyan született a hírlevél ötlete és miért is tartják fontosnak a gyerekek oktatását. 👇🎥 https://www.facebook.com/teritekenazegeszseg/videos/171063405754271
Csatlakozzanak a programhoz, iratkozzanak fel a GYERE Meseszünet hírlevélre, benne Botond és Verus szünidei történeteivel, kalandozásaival az egészséges táplálkozás világában:👉
📣Mellette használják a www.okostanyer, a www.mibolmennyitegyek.hu, és a https://igyteljesazelet.hu/ oldalt is, megéri! Az önök egészsége ugyanúgy fontos, mint gyermekeiké, foglalkozzanak vele!💙
Honlapunkon is segítő ötleteket, mintaétrendet, recepteket találnak: https://www.efidombovar.hu/.../tapl.../16-gyermektaplalkozas

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.