Lássuk, mi is történt 2 éve:
"Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta, mint aki éjjel-nappal ezen töri a fejét. A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.” Csukás István: Pom Pom meséi

Igen, a csokoládé is szerepelhet étlapunkon, hisz tudják, tiltott táplálék nincs, CSAK…
kerülendő mennyiség. Mi történik, ha erre nem figyelünk?

Hát igen! A mérleg, az energiaegyensúly. Sajnos gyermekeink cukorfogyasztása is jóval magasabb az ajánlatosnál, arról meg már beszéltünk, hogy miért kell mértéket tartanunk a cukorral. A napi energiabevitelünk 5, maximum 10 %-a származzon cukorból. Ez napi 2000 Kcal energiatartalomnál 200 kalóriát jelent, ami 50 g cukrot jelent. Ez 5 evőkanál vagy 10 teáskanál cukor. 100 g átlag tejcsokoládé cukortartalma 54 g, egy 85%-os kakaótartalmú csokié 13 g, és egy 99 %-osé 1 g. Egészségünk szempontjából érdemes tehát a minél magasabb kakaótartalmú csokoládékat választanunk, akár ajándékba adnánk, akár ajándékként kérnénk. Persze a mértékre akkor is oda kell figyelnünk, mert az energiatartalma nem csökken. A javasolt mennyiség 1-2 kocka, és lehetőleg ne naponta. És mi mindettől függetlenül szeretjük Gombóc Artúrt!
Mivel édesítsünk, ha kerülnénk a cukrot?




Mai receptjeim a készülődésről, a bespájzolásról szólnak. Lehetőségeinkhez mérten -ha tehetjük-, tegyünk el valamicskét az ősz sokszínűségéből a borongósabb, szürkés napokra. A rendszeres, napi zöldség és gyümölcsbevitel nagyban hozzájárul a mikrobiom jó összetételéhez, ezáltal egészségi állapotunkhoz is. A gyümölcsök mellett számos zöldséget tartósíthatunk egészségmegőrző módon. Tavaly is aszaltunk, fagyasztottunk, dunsztoltunk, fermentáltunk már. A fermentálás és a fermentált élelmiszerek szintén nagyban hozzájárulnak bélrendszerünk egészségéhez, és ezáltal emésztésünk, anyagcserénk, keringési rendszerünk és agyi funkcióink működéséhez, kedélyállapotunkhoz és nem utolsó sorban immunrendszerünk hatékonyságához is.
Összeszedtem eddigi cikkeimet a témában:
- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02RfzjWTiLub2DAMxK2UQXV3yFAJARwUFTm1TJKvwt3xt5me5tYWPBBSyCsG5qDenrl&id=252263692258619
- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid04RzqZPSwQFXTd9wTwocRafJdZvK9rgALdpgdBR4rgjtYCzmJ8oMVJVGMKnZ9DjBNl&id=252263692258619
- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0DyFpr6wCXGvzAMroLMSsPHJG89R7o7z5E8MFtgm5wbeBwSseJKfJCA5VaVgNcedel&id=252263692258619

Dr. Moser György Szívelégtelenségről "játékosan"
Szeptember 16., hétfő · 18– órától

Végül két édes és három sós ötlet kicsiknek és nagyoknak az uzsidobozba a Felelős Gasztrohős-től: https://www.facebook.com/100083362327996/posts/495447066577367/?rdid=iG4ue52DwzlgMu4c