Zöld Attila: Semmelweis napi köszöntő

Ajánlat: Minden nővérnek
ünnepi beszédeken,
hogy épp ma született,
s mentett anyai életet,
hogy lett a mai nap az
ünneped, megpihen egy
pillanatra segítő kezed, és
szemed is picit elmereng,
engedve, hogy a bizonyosság
megerősödjön benned, mert
magadtól sem kérdezted, csak
tetted azt, amit érezted, hogy
tenned kell, nem várva
dicsérő beszédet, csak teszed
nap mint nap, és tenni fogod holnap is,
fáradságot nem kímélve, mert a
segítő jó-szó, az őszinte biztatás,
egy örökbe adott simogatás,
hogy segítek, s majd nem fáj,
hogy visszaadod a szemekbe
a kristálycsillogást, a mosolyt,
hozza az időtlen száguldást,
ekkor érzed, varázserdőben jársz,
és téged is varázslat vesz körül,
felejthetetlenül...
Túl mindenen, túl az
ünnepi beszédeken,
átsejlik egy hang, s
Te nyújtod kezed
csendesen...

Semmelweis Ignác 1818. július 1-én született Budán, a Tabánban. 1992-től ez a nap a MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY NAPJA.
Semmelweis Ignác: költő, harcos és orvostudós volt az anyákért küzdő magyar hős. „Egyetlen becsvágyam használni hazámnak és hazámon keresztül az emberiségnek” – vallotta Semmelweis, akinek életműve és tragikus élettörténete sokáig méltatlanul kevés helyet foglal el a magyar közgondolkodásban.
Most hoztam 3 ajánlatot, melyekből megismerhetik a legnagyobb magyar orvost, az anyák megmentőjét:
1.
ANIMÁCIÓ - Semmelweis Egyetem: Semmelweis Ignác, a legismertebb magyar orvos - Showtime

2.
KÖNYV - Kertész Róbert: SEMMELWEISZ, AZ ANYÁK MEGMENTŐJE

„A fiatal orvosnövendék soha nem volt csodagyerek, medikustársai közül is csak feltűnő buzgalma, munkabírása és szorgalma emelte ki, mégis érdekes és jellemző, hogy már az orvosszigorló Semmelweist is három professzor tüntette ki bizalmával.”
„Megvetette a természetfilozófiai bölcselkedést, csak a szenvedő anyákat látta maga előtt, egyszerű kis közkórházi orvos volt, mégis nekivágott a nagy talánynak, amely előtt megtorpant az egész bécsi tudóskollégium, nem kapott segítséget sehonnan, csak magából meríthetett, érző szíve hajtotta éles agyát a cél felé.”
„Semmelweis emberöltőkkel megelőzte korát, magasan kiemelkedett saját korának orvostudományi világképéből, s kortársai minden gyakorlati eredményessége mellett sem foghatták fel az elméletet.” – összegez megrendülten Kertész Róbert író.
3.
FILM1: SEMMELWEISZ – Koltai Lajos filmje (2023) https://www.youtube.com/watch?v=F7Uyq1M1qjo


Két méltó film, majd 100 év különbséggel egy kiváló magyar tudósról, aki önfeláldozó módon művelte az orvostudományt és akinek élete példaértékű, de tragikus is egyben.


- Új hónap, széles zöldség-gyümölcspaletta segít az egészségtudatos étrend összeállításában.
- Diétás receptfüzetek cöliákiásoknak, cukorbetegeknek, laktózérzékenyeknek: https://www.okostanyer.hu/dietas-receptfuzetek/?fbclid=
- A gyermek OKOSTÁNYÉR® javaslatai kibővültek, ezentúl már az óvodások energiaigénye is kiszámolható, és megtekinthető a korcsoportra vonatkozó élelmiszeradagolási útmutató is: https://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/
- Dietetikusok hete: Hogyan lehetsz dietetikus?, Kihez fordulj, ha táplálkozási tanácsra van szükséged?, Honnan tudod, hogy megbízható forrásból jön a tanács, amit kaptál, vagy amit olvastál?, Milyen a közös munka a dietetikussal?, Mit eszik egy dietetikus?, Lemondások helyett ismerj meg új ízeket!, MDOSZ: https://www.facebook.com/teritekenazegeszseg

A cukor helyett válasszuk a kakaót! Olvassák el cikkünket: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02RFMf5v3XpSztr2r7AFULWgQfH8P1m4UrEET2GQSborQGzYv5zyeatcTrpQLegkmvl&id=100063266137828


A sushi (szusi) a japán konyha egyik legnépszerűbb, legismertebb étele. Alapja a rizs, erre kerülnek a különböző zöldségek, halak, tenger gyümölcsei. Több féle fajtája létezik, a mellékelt infografikából megismerhetik őket. És nem csak nyers halas létezik, sőt „halmentes” is van. Az ázsiai ételek nagy része tartalmaz rizst, számos módon felhasználják, a levestől kezdve a rizspálinkáig. Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, számos módon variálható, így nem lehet megunni. A rizsről bővebben honlapunk Élelmiszereink A-Z fejezetében olvashatnak. A szusi értékes tápanyagforrás, de az eltarthatóságára figyelni kell, ha nyersen rátett halat, tenger gyümölcseit tartalmaz. Megkóstolhatjuk japán/ázsiai éttermekben, szusibárban, lehet kapni már áruházakban, de szerencsére otthon is elkészíthetjük mi magunk. A hozzávalók már sok helyen beszerezhetők, illetve magyarosíthatjuk is (az algalapot kivéve). A szusi készítéséhez van külön sushi rizs, mely semleges ízű, de készíthetjük olyan fajtákból is, melyek nem pergősek, jól tapadnak. Ilyenek a kerek szemű fajták. Sógornőm is sima rizsből készítette, jól szétfőzte. Meglepő módon, eredetileg nem kell szétfőzni a rizst, a cukros-ecetes keveréktől és a rizsfajtától lesz jó tapadós.
A szusihoz jár még szójaszósz és wasabi, de ezek nélkül is fogyasztható.

Kellő kitartással és türelemmel (és persze néhány oktató-videó megnézésével) mindenki elsajátíthatja a sushi-összeállítás mechanizmusát. Többféle variációval találkozhatnak. Receptek, ötletek, videók a források között.

