"...volt valami, ami megvédte az embert az érzelmek viharaiban, és ez a valami mindenki számára hozzáférhető volt. Ez volt a művészet, a költészet, a dal, a muzsika. Azért született meg, hogy feloldja a szorongást, kimondja a bánatot, megfogalmazza a gyászt, azért is, hogy kikiáltsa az örömöt, a boldogságot, a szerelmet, a büszke dacot, a "csak azért is-t". Mert a dal szükségletből született; az emberi lélek egészségének biztosítéka. Nem műsor, nem szórakozás vagy szórakoztatás, hanem emberi igény, kenyér a lélek éhségére." Andrásfalvy Bertalan
 
 zene vn
 
❤️Június 21-én volt a ZENE ÜNNEPNAPJA.
 
„A zene életünk szerves része: kikapcsol, megnyugtat, vagy éppen felpörget. Művészet, dallam, ritmus és harmónia. Victor Hugo szavaival élve: „A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul.” Így nem csoda, hogy a zene ünnepe külön helyet kapott a kalendáriumban.
 
🎶Maurice Fleuret francia zenetudós, komponista és újságíró javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. A zene ünnepét 1982-ben tartották meg először Franciaországban. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg. A Zene Európai Ünnepének chartáját 1997-ben 12 európai ország 16 városa írta alá Budapesten. A charta szerint az esemény az élő zene ünnepe, szabadtéri rendezvénysorozat, amely utcákon, tereken, közparkokban, játszótereken, zajlik és minden koncert ingyenes. Mára a zene ünnepe világméretűvé vált, több mint száz országban rendezik meg június 21-én. Európában ez a kezdeményezés egyesületi formát öltött testet. A Zene Európai Ünnepe Egyesülete szervezők és intézmények hálózatát fogja össze. A cél, hogy kicsiknek, nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak közel hozzák a zenét, ezáltal a vidámságot, a szabadságot. A zene európai ünnepe alkalmat kínál arra is, hogy a zene gyakorlására olyan terepek is megnyíljanak, amelyek nem hagyományos koncert helyszínek, pl. múzeumok, kórházak, középületek. A zenei intézmények (opera, zenekarok, kórusok stb.), a zenész szakma mellett mindenki kézbe veheti hangszerét és kedvére muzsikálhat az utcákon, bármilyen műfajban és stílusban.” 
 
🎶„Mi a zene?
„A zene a szellemi élet közvetítője az érzéki élethez.” Ludwig van Beethoven (1770-1826) zeneszerző.
Különböző korok gondolkodói – filozófusok, esztéták, művészek – különböző módon próbálják a fogalmat megragadni, meghatározni: http://beethovenszimfoniak.hu/Szemel.../14_Mi%20a%20zene.htm
Minél több választ megismerünk, annál teljesebb a kép. Minél többet tudunk meg a zene természetéről, az emberi lélek érzelmeinek rejtelmeiről, annál közelebb kerülünk az igazsághoz, a zene lényegéhez. Az igazsághoz sem vezet egyetlen út, a zene meghatározásához sem. A titkot megfejteni talán soha senkinek nem fog sikerülni, mert magában a z e n e szóban rejlik. Olyan, mint az atommag. Mélyen őrzi titkait.
 
SENKI NEM TUDJA, MÉGIS MINDENKI TUDJA, DE MÁSKÉNT.”
🎶„A zene nem pusztán az érzelmekre hat pozitívan, de a kreativitásra is, továbbá komoly közösségteremtő ereje van. Amikor együtt énekelünk másokkal, akkor még sokszor a levegőt is együtt vesszük, így még inkább a közösség részének érezzük magunkat. Emellett segíti a tanulást és az információ megőrzését is, mivel egyszerre több területet is működésbe hoz, így nem véletlen, hogy a zenével párosított szavakat könnyebben jegyezzük meg, vagyis a zene nem csak élvezetes, de nagyon hasznos is.”
🎶A zene európai ünnepén az Országos Mentőszolgálat Alapítvány segítségével az újraélesztés slágeréről is megemlékezünk. A Bee Gees Stayin' Alive slágere támpontot nyújt a szívmasszázs helyes üteméhez, hiszen a dal percenkénti 103 üteme jó tempót szolgáltat a mellkas helyes pumpálásához az újraélesztés során. Népszerű videójukban ezt mutatják meg: https://www.youtube.com/watch?v=CMstTrW4kmc
 
 
kanikulaHŐSÉG, KÁNIKULA- VESZÉLY
🌞A nyár folyamán bőven lesz részünk extrém kánikulában. Jó, ha tudjuk, hogyan előzzük meg a bajt, akár egy egész napos strandoláskor. Figyeljünk egymásra, különös tekintettel az idősekre és a gyermekekre, akik a nagy melegben könnyebben kiszáradhatnak. 
 
👉Kánikulában gyakori a hőkimerülés vagy akár a hőguta. Jó, ha tisztában vagyunk a tüneteik közti különbséggel, hiszen az utóbbi eset már orvosi ellátást igényel 
🔸Hőkimerülés tünetei:
• Szédülés vagy ájulás
• Túlzott izzadás
• Hűvös, sápadt, nyirkos bőr
• Hányinger vagy hányás
• Gyors, gyenge pulzus
• Izomgörcsök
👉Teendők hőkimerülés esetén:
• Húzódjunk hűvösebb, légkondicionált helységbe
• Igyunk vizet, vagy itassunk vizet a bajbajutottal
• Egy hideg zuhany vagy borogatás segítségünkre lesz
🔸Hőguta tünetei:
• Lüktető fejfájás
• Nincs izzadás
• Testhőmérséklet 39 fok felett, vörös, forró, száraz bőr
• Hányinger vagy hányás
• Gyors, erős pulzus
• Eszméletvesztés
 
👉Teendők hőguta esetén:
❗Hívjunk mentőt (112, 104), és azonnal kezdjük el lehűteni a túlhevült embert ! 
❤️Vigyázzanak magukra és figyelmeztessenek másokat is a kánikula veszélyeire!
💙🚰A folyadékfogyasztás fontosságáról, a víz jelentőségéről nézzék meg: https://www.youtube.com/watch?v=benxvWtF8YY
 
🚰A folyadékpótlás lehetőségei
A folyadékfogyasztásnak kiemelt szerepe van meleg időben, de érdemes nemcsak vizet és más folyadékot inni, hanem a leveseket is megtartani az étrendben. A nyár nem feltétlenül a forró levesek időszaka, de egy gazdag zöldségleves langyosan is jólesik. A főtt (de nem szétfőzött) zöldségekből készült levesek, párolt zöldségek, szószok remek alternatívát kínálnak a testnedvek táplálására. A nyári hőségben izzadunk, mivel a meleg megnyitja a bőr pórusait. A bőr pórusain keresztül a test izzadás által hűti magát. Ez egyrészt nagyon jó, mivel a test hőháztartása szabályozza saját magát. A testnedvek pótlása azonban pont emiatt nyáron rendkívül fontos! Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne jéghideg italokat és ételeket együnk. A test a jéghideg italok és levesek hatására azt érzékeli, hogy hideg van, és melegítésre van szükség. Kinyitja tehát a test pórusait, kiver minket a hideg veríték. Ez kellemetlen ugyan, de általában nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. A kinyílt pórusokon keresztül azonban a kinti meleg be tud hatolni a testbe, így melegítve a lehűlt testet. ❄️A jéghideg italoktól tehát csak még inkább melegünk lesz. A gyümölcsleveseket szobahőmérsékleten, a zöldségleveseket pedig langyosan fogyasszuk inkább. A sivatagban élő népek a forróságban mindig meleg italokat készítenek és szürcsölgetnek. Olyan alapanyagokból főzik a teákat – például fekete tea, menta, zöld tea, hibiszkusz –, amelyek hűtő hatásúak, és ezeket melegen fogyasztják el, ezzel ellensúlyozva a hűtő alapanyagok hatását.
🥃Az alkohol, különösen a tömény italok fogyasztását kerüljük hőség idején, még a hűsítő sörrel is bánjunk csínján. A koffeines italok (energiaitalok, kóla is) túlzott fogyasztása is veszélyes lehet, tartsunk mértéket és mindig igyunk vizet is a kávénk mellé.
🥒🍉A friss idényjellegű zöldségek és gyümölcsök fogyasztása különösen előnyös ebben az időszakban. Víztartalmuk és gazdag beltartalmuknál fogva hűsítenek, frissítenek, támogatják a szervezetet a hőség elviselésében. Persze minden túlzás megterhelő lehet. Ugyanígy a nagy, nehéz étkezések, a zsíros/olajos, a túl fűszeres (csípős, sós, füstölt), a túl édes ételek is leterhelik a szervezetet. Válasszunk könnyen emészthető, könnyed falatokat!
💙Nézzünk pár példát:
A friss saláták és gyümölcsök mellett a tökfőzelék (például kaprosan, tejföllel), a zöldbabfőzelék, a tejfölös vagy savanykás krumplileves, zöldbableves, karalábéleves, gyümölcslevesek (pl. meggyleves pici fahéjjal, szegfűszeggel), a lecsó, a kovászos uborka és belőle készült leves. Nézzenek körül honlapunk RECEPTTÁRÁBAN, ahol sok frissítő zöldséges és gyümölcsös finomságot találnak!
 
ITT A VAKÁCIÓ☀️
Vége a reggeli rohanásoknak, a szendvicskészítésnek, a közös tanulásnak, kicsit nyugisabb időszak következik. Vagy mégsem?! Mit fog enni a gyermek, mit fog csinálni, mire figyeljek? Jó, ha tudjuk, hogy az aktív, egészséges életmód fontos és tanulható, a szünetben is! Ehhez találnak ötleteket honlapunkon és FB oldalunkon:

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.