Osvát Erzsébet: Gyermeknapragyereknap
 
Napsugár,
napsugár,
ragyogj, süss ma szebben!
simogasd a gyerekeket
lágyan melegebben!
Madarak,
madarak,
cinkék, csalogányok,
köszöntő dalotok
vígan csattogjátok!
Virágok,
virágok,
szegfűk, tulipánok,
a lánykákat, a fiúkat
virulva várjátok!
Hadd legyen
ez a nap
egy nagy örömének!
Ezt kívánom én a világ
minden gyermekének.❤️
 
 
kozos fozes🩷A szeretet mellett a szülőnek tanítania is kell gyermekét. Az életre, az élet védelmére, az egészség megőrzésére is. A helyes életmóddal. A hozzátáplálástól kezdődően a gyermek már tanul, fontos kialakítani az egészséges étkezési szokásait.
A szülő hiteles csak jó példamutatással lehet. Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Iskolás korra tehető az egyéni életmód, azon belül is a saját táplálkozási szokások kialakulása. A serdülők táplálkozási szokása erősen összefügg a családi mintával, a szülői modellel és a közösen eltöltött idővel. Az egészséges étkezésre odafigyelő családtag jelenléte a legfontosabb védőfaktor a gyermek számára. Ha a család rendszeresen együtt étkezik, az a fiatalok egészségesebb táplálkozásával jár. A családi étkezéssel egybekötött együttlétek nemcsak a gyermekek egészségmagatartását befolyásolják, több gyümölcs- és zöldségfogyasztás figyelhető meg a szülők körében is.
❤️Látható, hogy nagyon fontosak a közösen töltött idők, mert erősíthetjük gyermekeinkben az egészségtudatosságot. Érdemes minél több módon, életkoruknak megfelelően bevonni a csemetéket a különböző folyamatokba, a kerti veteményes/balkon fűszernövényeinek gondozásától kezdve a bevásárláson át, a sütés-főzés egyszerűbb vagy már bonyolultabb műveletig bezárólag.
 
Az Utah State University új tanulmánya is megerősíti, hogy a gyerekekkel való közös főzés, konyhai készülődés segíthet a zöldségfogyasztás növelésében és általában az egészségesebb táplálkozási szokások kialakításában.
 
💙Nagyon sok jó szakember és intézmény segíti a szülőket gyermektáplálkozás témában. Dombóváron és körzetében Egészségfejlesztési Irodánk és a Dombóvári Szent Lukács Kórház Dietetikai Szakrendelése.
Online ajánlataim:
💚Saját egészségünk mellett a környezetünk egészségével is törődnünk kell!
10+1 tipp szülőknek az élelmiszerpazarlás csökkentésére
 
💜Hoztam egy csodálatos kisfilmet a szeretetről, a gyermekről, az anyáról, az étkezésről, a példamutatásról, és ki-ki egészítse még ki, amivel szeretné:
 
💛KÖNYVAJÁNLÓ gyermekeknek
🌱Beh Mariann: Fűszermesék – Kalandozások a fűszernövények varázslatos világában
A Fűszermesék két testvérpár – Mati és Lori, valamint Ella és Rozi – egymáshoz tett nyári utazásának történetéről szól, melyet különleges fűszernövények és a felhasználásukkal készített finomságok illata leng be. Miközben a négy barát felejthetetlen napokat tölt egymással, fontos dolgokat tanulnak meg a fűszernövények és ehető virágok varázslatos világáról: például hogyan lehet távol tartani a vakondot barátságos módon kedvenc növényeinktől, hogyan készíthetünk egyszerűen sebgyógyító körömvirágkrémet, mely növények érzik jól magukat cserepekben, vagy hogy milyen növény a kerti sarkantyúka és a sáfrányos szeklice.
 
🍏Gutási Éva: Egészség Ábécé
Egy egészségnevelő verses mesekönyv alsósoknak, mely online, lapozható verzióban is elérhető: https://fliphtml5.com/dhac/plcm/basic...
 
🍎Gutási Éva: Minden napra egy alma
Verssel, mesével az óvodásoknak az egészségről. https://fliphtml5.com/dhac/qlif/basic
 
🩷MÁJUS 22-én volt az EURÓPAI ELHÍZÁS ELLENI NAP
Az Európai Elhízás Elleni Napot (European Obesity Day, EOD) a WHO hívta életre 2011-ben. Alapítóinak célja egyfelől az, hogy megértessék: az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi és környezeti kockázati tényező. Számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát növeli, például magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, valamint felelős egyes légzésproblémák, mozgásszervi bajok, ízületi és gerincbántalmak kialakulásáért is. Felelősek vagyunk fogyasztásunkért.
Célja másfelől az, hogy motiválja és támogassa a túlsúlyos polgárokat arra, hogy megtegyék az életmódbeli változásokat, amivel fenntarthatják egészséges testtömegüket és ezzel javítsák életminőségüket, élettartamukat.
Magyarország Portugália mellett a 4. legelhízottabb állam a világon, így Európában elfoglalhattuk a dobogó legfelső fokát. (OECD Health Statistics 2021.) A túlsúly/elhízás népbetegség. A magyar lakosság 2/3-a túlsúlyos, elhízott (OGYÉI 2022.) Sajnos a gyermekek körében sem jobb a helyzet. A két-három éveseknek még „csak” a 6,5 százaléka küzd testsúlyproblémával, ami a 4-6 éveseknél 19 százalékra megy fel, azaz megháromszorozódik! Kisiskoláskorban pedig már a gyermekek negyedét érinti a testtömegtöbblet és ez az arány tartja is magát 18 éves korukig, azaz a felnőtté válásukig. (Szűcs Zsuzsanna MDOSZ) 2035-re pedig már minden 2. ember túlsúlyos lehet.
Az elhízás hátterében az anyagcsere-folyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara áll, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízást leggyakrabban több tényező együttesen okozza: a túlzott élelmienergia-fogyasztás, a testmozgás hiánya, genetikai hajlam, stressz vagy alvászavar, habár néhány esetben elsődlegesen gének, endokrin rendellenességek, gyógyszerek, vagy pszichiátriai betegségek a kiváltó okok.
Az elhízás visszaszorítására társadalmi, gazdasági és egészségügyi szintű összefogás kell, de az egyén szerepe kulcsfontosságú. Elsődleges az egészségmegőrző táplálkozás, a rendszeres testmozgás, mely kiegészülhet pszichés és orvosi támogatással.
 
🩷Egészségfejlesztési Irodánk célja is az elhízás megfékezése, a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése és támogatása. Munkatársaink minden területen szakszerűen tudnak segíteni a hozzánk fordulóknak, díjmentesen. Keressenek bennünket:
Dombóvári Egészségfejlesztési Iroda, 7200 Dombóvár, Pannónia utca 56. Telefon: +36/70-491 0995
 
 
💚Online, szakmailag hiteles táplálkozási útmutatók:
 
🎂Gyermeknap egyben Receptsorozatunk születésnapja is, ma 4 éve indítottuk útjára. Honlapunk Recepttárában így már több, mint 200 étel leírását találják meg. Bátran ajánlom tehát mindenkinek, aki ötleteket keres, mi kerüljön az asztalra, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, akár hétköznap, akár ünnepnap kapcsán. A gyerekek nagy kedvencei is megtalálhatók házi készítésű (home-made) változatban, legyen az akár gyros, hamburger, pizza vagy spagetti.
 
🍑Ma friss szezonális gyümölcsökkel ünnepelünk. Az eper és a cseresznye mellett már érik a sárgabarack, ribizlit is találni már. Együnk melléjük kis mennyiségben natúr magvakat, dióféléket.
🍓🍒🥜
 
 
Kívánok minden gyermeknek, felnőttnek tartalmas, élményekben gazdag közös szép napot!💖
 
 
És ugye tudják! VÁLTOZATOSSÁG-MÉRTÉKLETESSÉG-RENDSZERESSÉG-KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG
❤️🧡💚🩷💙💛💜🤎
 
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.